perjantai 8. helmikuuta 2013

Rakenna ja remontoi messut

Toissa viikonloppuna (26.1.) käytiin "Rakenna ja remontoi" messuilla Vantaan Myyrmäessä. Olin etukäteen tulostanut alueen pohjapiirustuksen ja merkinnyt siihen kaikki mielenkiintoiset kohteet. 

Maalämpö.
Kyselin muutamilta edustajilta minkä kokoista maalämpöpumppua he suosittelevat 250 m2 talolle, minkä syvyistä kaivoa ja alustavaa hinta-arviota paketille.

Lämpödiileri ehdotti NIBE:n 6 kW:n pumppua, joka kyllä tuntuu alimitoitetulta 250 m2 talolle (meidän tarkoituksena ei ole rakentaa passiivitaloa). 

Lämpöykkösellä olisi ollut Viessmannin Vitocal 343-G 10,3 kW:n maalämpöpumppu 220 litran lämminvesivaraajalla. Tässä mallissa lämminvesivaraaja oli hyvän kokoinen, joissain maalämpöpumpuissa lämminvesivaraajan koko on vain 170 litraa.

Lämpöässän edustaja suositteli Vm 14.0 mallia 14 kW:n pumpulla. Heillä lämminvesivaraajan koko oli suurin, 480 litraa (selittänee osittain pumpun kokoa). Kaivon syvyydeksi suositeltiin 200 metriä. Heiltä löytyy myös Vs 12.0 eli 12 kW ja 260 litran lämminvesivaraaja, joka tuntuisi järkevämmältä vaihtoehdolta. 

Seneran edustaja suositteli IVT PremiumLine EQ C10:ää 10,4 kW:n maalämpöpumppua 185 litran lämminvesivaraajalla. Hän suositteli kaivon syvyydeksi 200-205 metriä.

Tom Allenilla kaikki edustajat olivat kiinni asiakkaiden kanssa, joten se jäi nyt väliin.

Tarjouspyyntö maalämmöstä tullaan näillä näkymin pyytämään Lämpöässältä, Seneralta ja Tom Allenilta.

Ilmanvaihto.
Kävimme myös kyselemässä ilmanvaihtoratkaisua muutamalta toimittajalta (Air Wise, Ensto, Swegon ja Vallox). Nykyaikaisissa ilmanvaihtolaitteissa on monia hyödyllisiä toimintoja.

Kosteusanturin avulla voidaan ilmanvaihtoa tehostaa automaattisesti suihkussa tai saunassa käynnin ajaksi. Ei tarvitse enää käsin muistaa laittaa ilmastointia suuremmalle.

Hiilidioksidianturin avulla ilmanvaihtoa voidaan automaattisesti tehostaa esimerkiksi makuuhuoneissa yöaikaan (jos ovi on kiinni ja ilma alkaa loppumaan).

Takkakytkimen avulla voidaan ilmastointia muuttaa hetkellisesti ylipaineiseksi, jolloin tulen sytyttäminen takkaan helpottuu.

Maalämmön hyödyntäminen viilennyksessä kesäisin.

Ilmanvaihtojärjestelmä on vielä auki, siitä pitää keskustella sitten LVI-suunnittelijan kanssa kunhan se tulee ajankohtaiseksi.

Taloautomaatio.
Kävimme ABB:n, DJS Automationin, Schneider Electricin ja Älysähkön osastoilla tutustumassa tarjontaan.

En ole vielä päättänyt käytetäänkö talossamme perinteisiä releitä vai asennetaanko taloautomaatiojärjestelmä. Luultavasti tulemme ainakin varautumaan taloautomaation myöhempään käyttöönottoon asentamalla tarvittavat putkitukset jo rakennusvaiheessa.

Taloautomaatiosta kiinnostaisi ilmanvaihdon, lämmityksen, valaistuksen ja turvallisuuden hyödyntäminen.

Keittiö.
Kävin nopeasti vilkaisemassa Keittiömaailman ja Nelkon malleja. Keittiömaailman A La Carte keittiö voisi olla mahdollinen valinta. Puustellin edustajan kanssa keskustelin syksyllä, joten jätin sen väliin tällä kertaa.

Isku keittiöiden osastolla oli näytillä myös tammen värinen Maininki ruokapöytä, joka voisi olla yksi vaihtoehto meidän ruokapöydäksi. Keittiöesittelijä lupasi pöydän puoleen hintaan, jos keittiö otetaan heiltä. Pitänee varata suunnitteluaika.


Maininki ruokapöytä
Alunperin olin ajatellut pyytää tarjousta Iskulta, Nixiltä ja Puustellilta. Nixi keittiön suunnitteluun varasin ajan Keittiömaasta ensi viikoksi. Jotain tällaista lähdetään suunnittelemaan. 


Keittiö integroidulla liesituulettimella

Liesituuletin on tarkoitus integroida kaapiston sisään, esimerkiksi Savo GH-56.


Savo GH-56 liesituuletin

Talopaketti.
Talopakettitoimittajia olin merkannut listalle useita. Tällä kertaa olin jo etukäteen päättänyt jättää hirsitalotoimittajat väliin.

Jetta-Talon, Planiatalon ja Potiuksen edustajia olen tavannut jo aikaisemmin taloesittelyissä ja messuilla. Pikaisesti ehdittiin muutama sananen vaihtaa näilläkin messuilla. Tarkoitus on laittaa tarjouspyyntö betonielementti kellarista Potiukselle ja puutalopaketista Jetalle ja Planialle.

Weberillä käytiin katsomassa kevytsoraharkkoja sekä keskustelemassa heidän edustajansa kanssa. Vaikka alunperin olin sitä mieltä että meille tulee Leca-harkoista tehty kellari, niin pikkuhiljaa on alkanut mieli muuttumaan sen suhteen. 

Lammi-Kivitalojen edustajan kanssa vierähti pitkä tovi keskustellessa. Mielenkiintoinen yhteensattuma oli että tämä edustaja asuu muutaman sadan metrin päässä meidän tulevasta talosta. Tulemme laittamaan tarjouspyynnön Lammi-Kivitaloille.

Muuta.
Kavikan kurasyöppö oli yksi mitä myös käytiin katsomassa. Luultavasti meille laitetaan kodinhoitohuoneeseen tällainen kurasyöppö (ulko-oven eteen). Helpottanee märkien ja rapaisten lasten kanssa kotiintuloa ja samoin rapaisen koiran puhdistamista.


Kurasyöppö




2 kommenttia:

  1. Maalämmössä vaikuttaa talon kuutiot enemmän kuin neliöt. Meillä on noin 200 neliötä mutta kun yläkerran korkeus on keskimäärin 4m niin kuutiot johtavat siihen, että pitää olla noin 10kw pumppu. 8kw teidänkin tapauksessa vaikuttaa aika pieneltä. Kaivon syvyyteen on peukalosääntö 20m/pumpun kw. Liian matala kaivo johtaa huonoon hyötysuhteeseen ja sähköä kuluu enemmän.

    Mekin mietimme kurasyöppöä (3 lasta ja labradori), mutta luultavasti päädymme kuitenkin että arkieteiseen tungetaan isohko peltilavuaari jossa voi huuhdella kuraiset kumpparit jne. kurasyöpöstä kuulemma helposti roiskuu kurat seinille.

    sami tattitalosta
    brickwing.wordpress.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä tulee olemaan neliöitä noin 250 ja kerroskorkeus 2,8 - 2,9 metriä. Sen perusteella mekin tarvitaan 10-12 kW maalämpöpumppu. Katsotaan minkälaisia kokonaisuuksia toimittajat tulevat tarjoamaan.

      Meilläkin puoliso on sitä mieltä että erillistä kurasyöppöä ei tarvita. Hän oli sitä mieltä että voisi käyttää viereisen kylpyhuoneen suihkua. Itse en kyseiselle ajatukselle lämpene koska silloin kylpyhuoneessa on hiekkaa ym. rapaa.

      Edellisessä asunnossa meillä oli kylpyhuoneessa iso pesuallas ja siinä erillinen suihkuharja. Sen käyttö ei ollut kovinkaan mukavaa koska johtoa oli vaikea vetää tarpeeksi pitkälle ulos. Toinen ikävä asia oli se että harjasta tippui käytön jälkeen ylimääräiset vedet pöydälle. Meillä oli laminaattitaso johon allas oli upotettu.

      Olen mielenkiinnolla seurannut teidän rakennusprojektinne etenemistä. Kuulostaa aika hurjalta että joudutte vaihtamaan arkkitehtiä tässä vaiheessa. Meillä suunnittelun lähtökohtana oli se että talosta tulee mahdollisimman selkeä ja yksinkertainen, ilman mitään erkkereitä ja korkeita tiloja. Teillä oli rohkeutta lähteä suunnittelemaan tavanomaisesta poikkeavaa ratkaisua. Ikävää jos sellaista ei voida toteuttaa ilman että kustannukset karkaavat liian suuriksi.

      Poista