lauantai 3. elokuuta 2013

Talo on melkein valmis

Talon runko on nyt päätykolmioita vaille valmis. Yläkerran huonekorkeus 2900 mm saavutettiin jo maanantaina ja tiistaina ladottiin vielä kaksi kerrosta halkaistuja harkkoja paikoilleen. Tiistaina tuli myös kattoon tarvittava puutavara tontille.

Valu oli keskiviikkona ja kaikki meni tällä kertaa hyvin, betoni pysyi seinien sisässä. 

Torstaina pojat vetivät henkeä ja perjantaina asennettiin pitkille seinille aluksi solumuovikaistaleet, niiden päälle Conteca tiivistyskaistat ja päällimmäiseksi Intello höyrynsulkukangas. 

Maanantaina katolle nostetaan päätyjen kattotuolit ja niiden mukaan tehdään halkaistuista harkoista päätykolmiot. Ennen seuraavaa valua muotitetaan ylimääräisen varaston katto ja alakerran takan laattavahvistus.


Vaihdatin kaupantekovaiheessa höyrynsulkumuovin Intellon höyrynsulkukankaaksi joka on nyt asennettu pitkille seinille.  

Alakerran huonekorkeudeksi, asuinhuoneissa ja oleskelutiloissa, tulee 2700 mm ja yläkerran 2900 mm.

7 kommenttia:

  1. No siinä ei kauaa nokka tuhissut. Näitä katsoessa taas hetken mietiskelee pitikö ottaa omaksi haasteeksi tuo 270m2 monimuotoinen 2,5 kerroksinen kulmia ja mutkia, kattoterasseja, autokatoksia ja talleja täynnä oleva lammitalo :) Yksinkertainen pienillä ikkunoilla ja vähillä kulmilla oleva tuntuu nousevan vauhdilla.

    No nyt on kaksi kuukautta mennyt itsellä latomisessa ja valuvalmisteluissa. Veilä olisi toiselta reunalta metri ja toiselta kaksi matkaa katolle + kiviyläpohja.

    Töiden ohella yksinään tehdyksi ihan tyytyväinen täytyy kuitenkin olla kun Lammin pystytystarjous oli lähes 100 000euroa.

    Pysyikö kaikissa valuissa kivet ja muotit paikoillaan? Hieman tuppaa tulemaan kiire jos jokin lähtee alta. Nimimerkillä kokemusta löytyy :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän nopeasti se kivitalo lopulta nousee vaikka keskeytinkin rakentamisen lähes viikoksi ensimmäisen valun jälkeen siinä tehtyjen virheiden vuoksi. Me lähdimme heti alkuvaiheessa siitä että talosta tehdään mahdollisimman yksinkertainen muodoiltaan (kuisti toi pari lisäkulmaa mukanaan) ja että ikkunat pysyvät kohtuullisen kokoisina. Vähän harmittaa etten ottanut yläpohjaa ontelolaatoista. Suunnitteluvaiheessa kantavan seinän lisääminen ylös tuntui syövän liikaa tilaa huoneilta.

      Harkkojen latominen oli tehokkaan näköistä touhua. Kaverit nostivat yleensä yhden kerroksen harkot poikittain valmiin seinän päälle. Sen jälkeen ne vaan käänneltiin oikein päin, tasattiin ja laitettiin uretaania harkon eristeaukkoihin.

      Meillä runkourakka maksaa 76000 euroa. Itsellä ei osaaminen eikä aika olisi riittänyt tuollaiseen urakkaan. Miten sinä saat harkot ylös, kannatko käsin vai onko niitä nostettu nosturilla? Meillä on käytetty nosturia.

      Meillä valut meni sikäli hyvin että tätä valua edeltävässä valussa tuli betonia lattialle. Yhdestä kivestä lohkesi palanen ja siitä tuli eniten betonia eikä sitäkään edes kovin paljoa. Kävi hyvä tuuri että pumppuauton kuljettajalta loppui samaan aikaan ohjauslaitteen akku ja sinä aikana ehdittiin paikata reikä. Kahdessa kohdassa puuttui ikkuna-aukkojen reunasta valusuoja ja kahdessa kohdassa betonia tuli harkkojen alaosasta (onteloiden päälle tullut kerros oli tasattu kiiloilla ja valusuojia ei oltu laitettu kaikkin paikkoihin). Jälkimmäiset olivat huolimattomuusvirheitä ja betonia niistä tuli 1-2 lapiollista kustakin. Eli siltä osin valut ovat menneet tosi hyvin. Raudoistus ja vibraus onkin sitten ollut oma shownsa.

      Tsemppiä rakentamiseen, ei teilläkään ulkoseinää enää paljon ole jäljellä.

      Poista
  2. Juu mietin kanssa että jos yksikerroksissen talon tekisi niin melkein tai käytännössä nopeammin sen tekisi harkoista kun puurungolla paikallarakentaen. Kokemusta on nyt molemmista.

    Kellarikerroksen harkot nostelin käsin pohjalta ja pihalta styroxpaali ja puutelineiden kautta ylös. Toisessa kerroksessa nostettiin harkkolavat onteloiden päälle ja sieltä taas puutelineille yksi kerrallaan. Hakit olisi kovasti auttaneet mutta pihinä jätin hankkimatta kun onnistui näinkin. Virallisestihan noille ei edes saa nostaa harkkolavoja painon vuoksi mutta vironpoijjiille tietysti kaikki on yhdentekevää.

    Valuissa sitten onkin ollut enempi säätämistä. Ensin nousi parissa ikkuna-aukossa tukkeet ylös liian pienien painojen takia ja kun ikkunat ovat muutenkin lähes kolmemetriä leveitä. Seuraavassa valussa yksi ovenpieli oli tietysti unohdettu tukea kunnolla ja harkko jossa ei päätyä ollut päästi betonit pihalle. Samassa valussa teimme paikallavaletun seinän kokoa 3mx4m+ pilarin 40cm x 40cm jonka valupaine siirsi ulkoseinän harkkoja sentin verran ja taas saatiin lapioida puolenkuutiota betonia takaisin :) Neljäs valu menikin jo hyvin ja nyt viidennessä taas yksi ovenpieli päätti aukaista itsensä. Tosin valoimme 2,6 metriä kerralla tälläkertaa joten painetta tietysti olikin hurjasti.

    No tekemällä oppii ja ehkä seuraava talo on taas jotain muuta materiaalia.

    Ja juu ei ole enään kuin se kaksi metriä. Rupeaa jo vaan vähän korkeus hirvittämään kun tällähetkellä lattia on noin 8 metriä naapurin pihaa ylempänä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On varmaan raskasta ja hidasta hommaa nostella harkot käsin ylös. Meillä ensimmäinen kivikuorma nostettiin suoraan anturoiden sisäpuolelle ja toinen kuorma suoraan telineille. Kolmas kuorma nostettiin aluksi talon ulkopuolelle ja ontelolaattojen saumavalun jälkeen onteloiden päälle. Sitten taas telineille loput seinäharkoista. Tiistaina nostettiin päätykolmioihin tarvittavat halkaistut harkot telineille. Työntekijöillä on ollut helppoa mutta rakennuttajalla vähän vaikeampaa (tulee nostokustannuksia paljon).

      Tuo 2,6m valukorkeus on aika paljon. Minä pyrin pitämään valukorkeudet maltillisina, yrittivät kyllä pari kertaa ehdottaa korkeampia valuja mutta en hyväksynyt niitä. Meille betoni tulee kiinteällä hinnalla eli pitää sisällään kaiken (purkuajat, siirrot, pesut) eli sillä ei ole vaikutusta valetaanko asuinkerros kahdessa vai kolmessa osassa (toki vaikutusta tulee hukkabetonin muodossa). Valukorkeudet olivat 1,6m, 2m, 1,6m ja 1.4m + 0,4m halkaistu harkko.

      Onhan se kaksi metriä vielä aika paljon, teillä nousee seinät eri korkuisina koska toisella puolella oli vain metri jäljellä. Meillä ne kaverit nostivat aina yhden harkkokerroksen kerrallaan koko talon osalta eli talo nousi tasaisesti. Heillä oli kylläkin riittävästi telineitä käytettävissä eli se johtui varmaankin siitä. Harkkojen latominen oli aika tehokkaan näköistä koska he nostelivat aluksi yhden kierron harkot edellisten päälle valmiiksi ja sen jälkeen kumpikin lähti omasta kulmasta asentamaan niitä. Harkko käännettiin oikeinpäin, tasattiin ja laitettiin uretaania aukkohin ja sitten seuraava jne. Toki aukotuksista johtuen välillä joutui sahailemaan oikean kokoisia harkkoja.

      Poista
  3. Pulpettikatto. Siksi toinen reuna metrin ja toinen kaksimetriä. Tähänmennessä ollaan tultu ylöspäin jo 33 kierrosta nopeasti laskien.

    Mistä olet betonin ottanut kun sen on saanut kiinteällä hinnalla kuljetuksineen pesuineen jne vaikka valaisi vain yhden harkon kerrallaan? Aikamonta betonihommaa on tullut tehtyä mutta en ole koskaan moisesta vielä kuullut :D Tietysti toteutunut kuutiohintahan sen lopulta ratkaisee mikä on halvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin eihän se tietenkään ihan noin ole. Alle viiden kuution määrään lasketaan siirrot, kilometrit jne. mutta yli viiden kuution määrä tulee kiinteällä hinnalla. Ontelolaattojen saumavalu jäi alle viiden kuution mutta muut valut menivät sen yli. Kolmas runkovalu meinasi lipsahtaa väärällä hinnalla (oli varmaan kesäloman sijainen laskuttamassa) mutta se korjattiin neljännen valun laskussa.

      Meidän runkourakoitsija suositteli Betonipumppaus Laatikaista. Mielenkiintoinen juttu on se että meille tuotiin yhdessä valussa betonia MBR:n autolla. Heidän tarjouksensa oli kalliimpi kuin Laatikaisen.

      Meillä näytti olevan anturasta laskettuna 34 harkkokerrosta + lisäksi kaksi kerrosta halkaistuja harkkoja.

      Poista
  4. Tädääm :) Nyt on kaikki 43 harkkokierrosta aseteltuna. Vielä tosin tulee kolmesta viiteen kierrosta kevytsoraharkkoja pukkiristikoiden reunoille.

    Saako udella betonin kuutiohintaa tuolla menetelmällä? K35/s4/8mm

    VastaaPoista