Valitsin viime viikolla meille sähkösuunnittelijaksi Martti Fahleniuksen, Fahlcon Oy. Tämän viikon perjantaina meillä on sitten ensimmäinen sähkösuunnittelupalaveri. Sen pohjaksi saimme viime viikolla myös ensimmäiset valaistussuunnitelmat.
Meille tulee epäsuoraa valaistusta toteutettuna led-valolistoilla ja seinävalaisimilla. Suora valaistus hoidetaan spottivaloilla jotka tulevat olemaan pienjännitehalogeeneja. Näiden lisäksi tulee tietenkin perinteisiä katto- ja lattiavalaisimia. Me "joudumme" ostamaan uudet kattovalaisimet, koska tammikuisessa muutossa keittiön ja olohuoneen kattovalot hajosivat. Minä en olisi muutenkaan halunnut niitä meidän uuteen taloon, enkä edes koskenut niihin joten syykään ei ollut minun.
Eteisen valaistus ei ehkä ole vielä riittävä. |
Ylhäällä oikealla on meidän tuleva kotiteatterihuone. |
Huh... Onpas melkoinen spottiviidakko tiedossa. Näin sähköasentajan silmissä. Vilkaiseppa esim adluxin sivuja valaistuksen toteutuksesta.
VastaaPoistaSpottiviidakko taitaa olla nykypäivää, aika monessa uudessa talossa katto on täynnä näitä led- tai halogeenispotteja. Epäsuoraa valaistustakin on kyllä tulossa ledinauhoilla ja seinävaloilla toteutettuna. Makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen tulee varaukset perinteiselle kattovalolle, jos niitä haluaa myöhemmin sinne asentaa.
PoistaItse olen myös juuri aloittamassa kolmatta rakennusprojektia. Edellisessä käytin spotteja ja nyt olen pyrkinyt tekemään suunnitelmat suoralle ja epäsuoralle ilman niitä. Käytin aikaa valaistuksen suunnitteluun useita kymmeniä tunteja.
VastaaPoistaKattoihin tulee osittain nauhamaisena upotettu opaalilasinen loisteputkivalaisin ja joidenkin tilojen reunoille epäsuoran valon loisteputket. Lähinnä alaslaskuihin toteutettuna. Huonekorkeudet vaihtelee 2.8-5.6metrin välillä. Enään en halua pistemäisenä tuikkivia spotteja. Joihinkin tiloihin tulee opaalilasinen downlite valaisin pienoisloisteputkella halkaisijaltaan esim 25cm.
Miksi loisteputki? Siksi että energiankulutus on kuitenkin hyvä valotehoon nähden. Myöskin hinta on murto-osa verrattuna ledinauhaan. Tässä pitää siis huomioida valoteho koska yhdellä nauhalla ei saa samaa määrää valoa kun putkella. Putkessa himmennettävyys knx järjestelmään 0-10voltin järjestelmällä. Myöskin valon värin voi tarvittaessa vaihtaa. Nyt olen päätynyt päivänvalovalaistukseen. Valotehon väheneminen vuosien saatossa myös on mietinnän arvoinen asia. Putken voi aina vaihtaa itse, ledillä joutuu vaihtamaan koko valaisimen mikäli ei käytä vain pelkkiä polttimoita.
Meillä puoliso ei halunnut kattoon upotettuja valonauhoja, joten se käytännössä sulki pois loisteputkivaihtoehdot. Eikä hän myöskään halunnut koko taloon epäsuoraa valaistusta. Ledinauhoilla tullaan toteuttamaan epäsuora valaistus keittiön ja kodinhoitohuoneen kaapistojen alla. Molemmissa tarvitaan hyvää valaistusta, joten himmennystoiminto ei ole niissä tarpeen.
PoistaOlohuoneeseen ja makuuhuoneisiin halutaan lämpimän sävyistä valoa ja sen vuoksi niissä käytetään halogeeneja. Näihin tiloihin tulee valoille myös himmentimet. Pimeässä syys- tai talvi-illassa lämpimän sävyinen valo on miellyttävämpää kuin päivänvalon sävyinen valo. Aikaisemmassa asunnossamme oli ikkunoiden yläpuolella perinteiset loisteputket (sävyltään lähellä päivänvaloa) ja niitä ei käytetty iltaisin tuon valonsävyn vuoksi. Ainoastaan lasten huoneessa valo oli kovassa käytössä, koska se toi riittävästi valoa työpöydän yläpuolelle.
Näkyy olevan Päivänvalo mestari taas kommentoimassa muiden suunnitelmia.
VastaaPoistaEttä jaksaakin sekoittaa maailmaa täysspectreillään!!!
Tekniikka-arkkitehtimme on palveluksessasi! Tekniikka-arkkitehti on rakentajan todellinen luottokumppani, joka ottaa kokonaisvastuun kotisi LVIS-tekniikan suunnittelusta.
VastaaPoistaTekniikka-arkkitehti laatii toiveidesi mukaiset suunnitelmat ja tekee niihin perustuvat pilkuntarkat LVIS-kustannuslaskennat alan ajanmukaisimmilla ja tarkimmilla ammattiohjelmilla. Luottokumppanisi varmistaa,LVI suunnittelu,Sähkösuunnittelu,LVIS suunnittelu,Energiatodistus,Tiiviysmittaus, että työt valmistuvat ajallaan, sovittujen kustannusten puitteissa – ja että työnjälki on aina ensiluokkaista. Tiedätkö, mitkä tekijät vaikuttavat rakentamisen laatuun? Energiavalvoja varmistaa laadukkaan rakentamistavan ja ehkäisee ennalta rakennuksen pilaantumisen aiheuttavat ongelmia. Energiavalvojan tavoitteena on varmistaa, että kotisi on mahdollisimman energiatehokas ja viihtyisä paikka hengähtää ja rentoutua. Energiavalvoja mittaa, etsii, paikallistaa ja raportoi rakentajien sekä LVIS-urakoitsijoiden tekemät virheet jo ennen kuin vahinko ehtii tapahtua. Energiavalvoja vastaa myös tiiviys- ja kosteusmittauksista sekä KVV- ja IV-työnjohdosta ja IV-säädöistä. Suomen LVIS-Suunnittelu on erinomainen strateginen yhteistyökumppani rakentajille, rakennusliikkeille ja rakennuttajille. Tarjoamme tehokkaita työkaluja ja kouriintuntuvaa hyödyllistä tietoutta LVIS-tarvikkeiden ja -töiden ostamiseen ja teettämiseen. Kertyvät säästöt kattavat helposti palveluistamme koituvat kustannukset. Hyödyntämällä palvelujamme ja asiantuntemustamme säästät silkkaa rahaa!