keskiviikko 14. elokuuta 2013

Maalämpöputket paikoillaan

Maalämpökaivo porattiin jo 19.7. mutta porakone hajosi silloin ja jäi tontille viikoksi. Koneen poistuttua jäljelle jäi suojaamaton peltiputki. Laitoin silloin sen päälle suojaksi vanerilevyn ja painoksi kiven. Kun mitään ei alkanut tapahtumaan niin laitoin lopulta porausfirmaan kyselyn että eikö kaivoon pitäisi saada ne putket paikoilleen ja jotakin suojakantta sille putkelle. Sieltä soitettiin vielä samana päivänä ja sovittiin maalämpöputkien asennus tämän viikon maanantaille.

Asentajan piti tulla aamulla puoli kahdeksan jälkeen, no ei tullut ennen kuin kymmenen maissa. Minulla oli mukana appiukko joka on ollut LVI-alalla monta kymmentä vuotta. Hän kysyi että tarvitseeko putkien ilmauksesta jotenkin huolehtia (jos putkille ei saada tasaista nousua kaivolta tekniseen tilaan). Asentaja sanoi että ei tarvitse, muutamaan kohtaan oli kuulemma laitettu ja ne alkavat helposti vuotamaan.  On kuulemma asennettu aika monta kaivoa, kyllä hän tietää (alle kolmekymppinen kaveri).

Maalämpöputkille porattiin timanttiporalla reiät teknisen tilan seinään anturan yläpuolelle. Kaveri oli liikkeellä kuorma-autolla mutta hänellä oli mukanaan vain yksi kieppi maalämpöputkea. Kyselin kaverilta paljonko hänellä oli putkea kiepissä, 40 metriä kuulemma. Sehän ei tietenkään riittänyt kahteen yhtenäiseen putkeen (olisikohan kaivon poraajan pitänyt selvittää paljonko putkea tarvitaan).  Auton seinällä oli kuuden metrin mittaisia putkia, joista hän teki kaksi jatkopalaa toiseen putkeen. Appiukko sanoi heti että liitosta ei tehty oikein koska putkiin ei laitettu tukiholkkeja tukemaan kiristyskohtia.

Laitoin maalämpötoimittajalle reklamaation putken asennuksesta ja vaadin että se vaihdetaan yhtenäiseen putkeen. Tällöin ainoat liitokset olisivat kaivon ja maalämpöpumpun päässä. Putket jäävät talon ja kallion väliin noin neljän metrin syvyyteen joten jos liitoskohta alkaa vuotamaan niin sitä ei kyllä sieltä kaiveta esiin.

Liitoksilla tehty putki oli eilen kaikessa hiljaisuudessa käyty vaihtamassa yhtenäiseksi putkeksi. Mitään viestiä ei tullut maalämpötoimittajalta eikä myöskään porausfirmalta. Mitä jos asennuksen yhteydessä putket olisi peitetty ja liitos olisi alkanut vuotamaan jossain vaiheessa... 

Jälleen kerran opetus siitä että tarkista itse kaikki mitä rakennuksella tehdään. Ikävä kyllä ammattitaito ja aika ei vaan riitä kaiken tarkistamiseen ja varmistamiseen.

Maalämpöputket teknisessä tilassa. 
Kaivo sisältäpäin, hmm... toivottavasti nuo kovin muoviselta näyttävät liitokset pitävät. Näihin sentään pääsee käsiksi.
Tällaisia kiristysliitoksia (virityksiä) tehtiin kahteen kohtaan.
Kaivon paikka nyt, sen piti tulla tähän etualalle mutta porakone vaati tasaisen alustan ja koska maaurakoitsija oli ehtinyt kaivaa ojan valmiiksi, niin kaivo siirrettiin taaemmas.
Kuva eiliseltä sen jälkeen kun putki oli vaihdettu. Toinen liitoskohta oli kuvassa huonosti näkyvien harjaterästen kohdalla. 
Putket viedään ulkokautta tekniseen tilaan. Täytön yhteydessä putket asennetaan tasaiselle pohjalle. Toinen liitoskohta oli hieman maalämpökaivoa taaempana, nyt putki on yhtenäinen koko matkalta.

12 kommenttia:

 1. Hurjaa ammattitaitoa liikkeellä...

  Onneksi tuli lopulta kunnolla tehtyä.

  VastaaPoista
 2. et laittanu suojaputkeen ollenkaan ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se on suojaputken sisällä, se näkyy ensimmäisessä kuvassa. Varsinainen maalämpöputki on sileä ja kuvissa näkyvä on suojaputki. Asentaja sanoi ettei tarvitse enää erikseen laittaa 110 mm putkeen.

   Poista
 3. no teidän asentaja tuntuu sitten tietävän kaikki, no meillä ainakin piti laittaa nimenomaan 110 suojaputkeen (ROTOTEC) poras ja asensi, no voihan se olla varmuuden maksimointia, mutta eri käytäntöjä näyttää olevan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin kyllä tuonut 110 mm vesijohdon suojaputkea paikalle mutta asentaja tosiaan sanoi ettei sitä tarvita. Täytyy vielä varmistaa lvi-suunnittelijalta ja maalämpöurakoitsijalta tuo asennuksen riittävyys.

   Poista
  2. Ei kai sillä ole muuta väliä kuin että lämpöputki mahtuu suojaputken sisälle.

   Rototecin (ja varmasti monen muunkin poraajan) vaatimus 110 suojaputkesta johtunee siitä, että 110 putkeen on paljon mukavampi sujauttaa lämpöputkea. Näin etenkin silloin kun suojaputket asennetaan maatäyttöjen yhteydessä ja kaivo porataan vasta myöhemmin.

   Poista
  3. Maalämpöputki on valmiiksi suojaputken sisällä. Tuo on Uponorin valmiiksi eristettyä maalämpöputkea. Appiukko kävi tänään asettelemassa putket niin että ne nousevat tasaisesti kaivolta tekniseen tilaan.

   Poista
 4. Hyvä että lopulta sujui. Meille myös tehdään kohta timanttiporaus, juurikin samasta syystä. Jännittää aina tällaiset urakat, mutta luottoa löytyy kuitenkin. Toivon, että menisi koko homma hyvin ja pääsee kunnialla maaliin tässä asiassa.

  VastaaPoista
 5. Meidän pitää myös hommata tuo timanttiporaus juurikin samoja putkia varten. Saa nähdä kauanko tuossa urakassa menee. Me olemme kuitenkin vielä hyvin luottavaisia, että tuo maalämpö on meille paras ratkaisu. Kiva sitten nähdä lukemia myöhemmin säästöissä ja muissa.

  VastaaPoista
 6. Tekikö asentaja teille nuo timanttiporaukset, vai teitkö itse? Serkkupoika rakentaa omaa ensimmäistä taloaan parhaillaan. Itse olen jonkin verran ollut apuna. Porakoneista kuitenkin pysyn kaukana, siihen hän joutuu hankkia ihan ammattilaisen.

  VastaaPoista
 7. Hyvä että timanttiporaus onnistui ja putket löysivät paikkansa. Meidän täytyisi timanttiporaus myös teettää samasta syystä. Voi tosin olla, että tämä siirtyy tulevalle vuodelle. Meillä on melko hektinen loppuvuosi.

  VastaaPoista
 8. Kiitos tästä. Informatiivinen teksti, oli nimittäin mukava lukea kuinka tämä hoituu. Naapuri mainitsi, että liukukannakkeet voisivat olla myös käteviä. Mitä olet mieltä, onko tässä sellaiselle tarvetta?

  VastaaPoista