lauantai 3. elokuuta 2013

Sauna

Laitetaanpa postaus saunan sisustuksesta. Saunan koko on vain 2000 mm x 2300 mm. Rinneratkaisusta johtuen ongelmana on se että pukuhuoneesta ja saunasta ei ole ikkunaa ulos joten luonnonvaloa näihin tiloihin ei saada. 

Saunan seinät ja katto tulevat olemaan tervaleppää, seinissä käytetään 120 mm STS profiililla olevaa paneelia ja katossa käytetään 70 mm STS paneelia. Lauteet tehdään joko tervaleppälankusta tai lämpökäsitellystä haapalankusta, laudelankun leveys on 160 mm (tai 200 mm). Laudelankun vahvuus on 43 mm joten lauteille ei tarvita mitään erillisiä tukirakenteita. Saunan materiaalit tilataan Suomen Tervaleppä Oy:ltä, jonka toimipiste on parin kilometrin päässä meidän tontista.

Saunan ovi tulee karmittomana ja täyskorkeana eli oven päälle ei tule erillistä ylälasia. Oven viereen tulee ns. puolikas lasiseinä. Saunan ovi ja lasiseinä tilataan JS Lasi Oy:ltä. Mietin kyllä myös ratkaisua jossa pesuhuoneen ja saunan välinen seinä olisi toteutettu kokonaan lasiseinänä ja ovena olisi ollut pelkkä liukuovi mutta mennään perinteisemmällä ratkaisulla. 

Kiuasvaihtoehtoja on tässä vaiheessa vielä kolme, joko Helo Fonda Duo 8.0 kW tai IKI-kiuas 7.5 kW tai Tulikivi Huurre Black 9.0 kW. Kiukaan ohjauskeskus sijoitetaan pukuhuoneen puolelle.

Kiukaan taakse kulmaan tulee koristekiveä tai pelkästään laastiseinä. Koristekivi olisi se tavanomaisempi ratkaisu ja pelkkä laastipinta taas hieman tavanomaisesta poikkeava.

Saunan valaistukseksi tulee Cariitti Oy:n  VP33-N211 jossa on kuituvaloja 10 + 1. Lisäksi lauteiden alle sijoitetaan siivousvalot.


Saunan ja pesutilojen pohjapiirustus.


Seinät ovat 120 mm leveää tervaleppää, katto 70 mm tervaleppää ja lauteet 43 mm x 160 mm tervaleppälankkua tai 43 mm x 160 mm lämpökäsiteltyä haapalankkua. Lauteet tulevat pitkittäin ja jommalla kummalla kuvissa näkyvistä profiileista (ilman etulautaa tai etulaudalla varustettuina). Kiukaan takaosan vaihtoehtona on joko vastaavanlainen koristekivi kuin vasemmalla olevassa kuvassa tai pelkästään laastilla käsitelty betoniseinä kuten kiuas vaihtoehdossa 2. (Kuvat Suomen Tervaleppä Oy)
Vaihtoehto 1: Helo Fonda Duo 8.0 kW, tyylikäs ohjauspaneeli. Lattialle sijoitettava ja pienillä mustilla koristekivillä varustettu. Kivimäärä on vain 20 kg. (Kuvat Helo Oy)
Vaihtoehto 2: IKI-kiuas 7.5 kW. Ohjauskeskus ei ole ihan yhtä tyylikäs kuin Helon tai Tulikiven ohjauskeskukset. Kivimäärä on max. 140 kg. (Kuvat Netrauta ja Suomen Tervaleppä Oy)

EDIT 10.8. Vaihdettu "oikean" IKI-kiukaan kuva.
Vaihtoehto 3: Tulikivi Sumu E Black 9.0 kW. Tyylikäs ohjauspaneeli. Kivimäärä on 60 kg. (Kuvat Tulikivi Oy)

EDIT 10.8. Vaihdettu kiuas.

Saunan lasiovi tulee täyskorkeana ilman ylälasia ja karmittomana. Oven viereen tulee puolikorkea lasiseinä. (Kuva JS Lasi Oy

3 kommenttia:

 1. Kiitos tästä postauksesta! Nappasin heti mukaani pari ideaa, etenkin nuo laudepuut - upeita lankkuja, minäkin haluan saunaani! Laitan tilaukseen tervaleppälankkulauteet :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän edellinen sauna oli tehty tervaleppäpaneeleista ja lauteet lämpökäsitellystä haavasta. Sauna pysyi hyväkuntoisena ja näytti modernilta vielä vuosienkin jälkeen, joten käytetään samoja materiaaleja myös uudessa saunassa. Noissa lankkulauteissa on tosiaan se hyvä puoli että niillä saadaan aikaan kevyen näköiset lauteet ilman erillisiä tukirakenteita. Muutenkin tykkään enemmän suoralinjaisesta ja yksinkertaisesta saunasta kuin pyöristetyistä muodoista.

   Poista
 2. Me tuo saunan lasiseinä haluttaisiin myös. Yritämme vielä kartoittaa sitä, miten se tulee käytännössä onnistumaan. Suihku kun on melko lähellä, tahtoisimme, ettei sitä aivan jatkuvasti tarvitsisi olla putsaamassa. Meidän vesi kun on melko kalkkista.

  VastaaPoista