sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Rakentajakoulu

Kävin lokakuun lopussa Vantaan omakotimessuilla ja silloin tuli keskusteltua useamman maalämpöurakoitsijan ja parin hirsitalotoimittajan kanssa. 

Maalämpourakoitsijoista suurin osa kauppasi ns. osatehoisia maalämpöpumppuja. Käytännössä se tarkoittaa että säästetään kaivon porauskustannuksissa, koska kaivosta ei tehdä niin syvää kuin normaalisti. Mutta toisaalta taas maksetaan käytöstä enemmän talvikaudella pakkasten aikaan koska maalämpöpumppu ei yksinään riitä talon ja käyttöveden lämmittämiseen vaan lisäksi tarvitaan takkaa ja suoraa sähkölämmitystä. Meille on tarkoitus ottaa täystehoinen maalämpöpumppu.


Samoilla messuilla tuli sitten liityttyä PRKK:n (Pienrakentamisen kehittämiskeskus), liittyminen + jäsenmaksu 136 euroa. Sieltä tuli mukaan iso kassillinen rakentamiseen liittyvää materiaalia. Kolme viikkoa meni lukiessa Rakenna Oikein opasta, jossa oli yli 300 sivua todella pientä tekstiä. Siinä oli paljon hyvää tietoa mutta myös suoranaista mainontaa joka ei mielestäni tällaiseen opukseen kuulu.

Kävin messuilla myös keskustelemassa Kuusamo Hirsitalot edustajan kanssa koska se on ollut alusta asti yksi parhaimmista hirsitalovaihtoehdoista (heillä hirren korkeus ei ole liian suuri). Kävimme sitten marraskuun loppupuolella yhdessä Kuusamo Hirsitalojen taloesittelyssä Kirkkonummella. Ikävä kyllä talo oli vähän liian huvilamainen ristiinurkkineen (kts. kuva alla) ja sisällä oli hirsiseinät jätetty puun väriseksi, joten hirsitalo ei oikein vakuuttanut Maritaa. Jos sisäpuolen hirsiseinät olisi käsitelty tummiksi tai valkoisiksi niin ehkä sitten olisi saanut paremman vaikutelman.

Kuusamon Hirsitalot, talomalli Riekamo

PRKK järjesti marraskuun lopussa kahtena iltana rakentajakoulun Vantaan Kaivokselassa ja heti niiden perään vielä yhden koulutustilaisuuden lämmityksestä ja energiavalinnoista. Istuin siis kolmena iltana kuuntelemassa rakentamiseen liittyviä asioita. Suurin osa oli sellaista tietoa, jonka olin jo ehtinyt lukemaan netistä tai Rakenna Oikein oppaasta. Kivitaloa suositeltiin joka välissä, ei homehdu, hyvä äänieristys, säilyttää arvonsa jne.

Nyt varmaankin hirsitalo on pois pelistä ja kivitalo nostanut osakkeitaan. Saa nähdä tuleeko meille puutalo vai kivitalo vai tiilitalo.

2 kommenttia:

 1. Oletko miettinyt vaihtoehdoksi timber frame taloa? Saisit yhdistettyä puu/hirsitalon ja kivitalon hyvät puolet. Arkkitehdeillä harvoin tietoa tästä rakennustavasta, joka on keski-euroopassa ja Usa:ssa varsin käytetty.

  Nämä valmistajat ainakin tekevät taloja vuoden takaisten selvittelyjen perusteella:
  http://www.timberframe.fi/
  http://www.timberkoti.fi/
  http://www.ecotimberhouse.fi/
  http://www.honkatalot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin syksyllä Uusi koti -lehdessä yhden Finnlamellin Timberkoti huvilan. Se oli tosi hyvän näköinen sekä ulkoa että sisältä. Puoliso ei kylläkään pitänyt siitä koska siinä oli liian paljon isoja ikkunoita ja sisäseinät olivat tervaleppäpaneelia, näytti kuulemma saunalta.

   Kävin lokakuussa Vantaan omakotimessuilla keskustelemassa Finnlamellin edustajan kanssa pilaripalkki rakentamisesta. Tekniikan ideana on jättää pilarit ja palkit näkyviin ja sillä voidaan helposti toteuttaa isot lasijulkisivut. Nuo isot lasijulkisivut eivät ehkä ole paras mahdollinen ratkaisu tiheään rakennetulla kaupunkialueella.

   Timberfame alkaa näköjään valmistamaan Noppa tyyppitaloa. Kiinnostuin tuosta talomallista pari vuotta sitten kun etsin painovoimaisella ilmanvaihdolla toteutettavia taloja. Eipä taida enää Vantaalla mennä läpi painovoimaisella ilmanvaihdolla toteutettu talo.

   Poista