sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Takat ovat valmiit

Molemmat takat ovat nyt valmiit, asennettu, pinnoitettu ja luukutettu.

Päädyin kesällä sellaiseen ratkaisuun että yläkertaan tehdään paikalla muurattava takkaleivinuuni ja alakertaan tulee kiertoilmatakka. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat kun takkamuurarista ei kuulunut mitään ja runkourakoitsija hoputti hormin rakentamisella. Otin yhteyttä Uuniseppien myyjään ja pyysin tarjouksen Alppi takkaleivinuunista ja Tonava takasta. Kaupat tehtiin ja toimitus sovittiin viikolle kolme ja asennus viikolle neljä.

Olin kuitenkin tilannut hormiin liitoselementit alkuperäisen suunnitelmaan mukaan ja nehän eivät tietenkään käyneet Uuniseppien takoille. Runkourakoitsija ja hormimuurari soittivat Uunisepille varmistaakseen minkälaiset liitoselementit takoille pitää olla. Hormi muurattiin pienen tauon siivittämänä valmiiksi parissa viikossa.

Takkojen saavuttua huomasin että sisäänkanto ei kuulunutkaan hintaan vaan meidän piti itse siirtää takat sisätiloihin ja vielä hyvissä ajoin ennen asennusta. Alakerran takka saatiin appiukon kanssa siirrettyä mutta yläkerran takan elementit painoivat 80 kiloa / kappale joten niiden siirtämiseen tarvittiin apuvoimia. Onneksi meidän maaurakoitsija sattui sinä viikonloppuna olemaan viereisellä tontilla ja hän kävi kaivinkoneella nostamassa kaksi lavaa toiseen kerrokseen (toisen kuistille ja toisen terassille). Pyysin Maritan serkkua ja minun kaveria siirtämään takkaelementit terassilta sisätiloihin. He ovat sen verran isoja kavereita että heiltä se sujui helpommin kuin meiltä appiukon kanssa olisi sujunut.

Seuraava ongelma iski siinä vaiheessa kun takkamuurarit tulivat paikalle viikolla neljä. Kävi nimittäin ilmi että hormiin ei ollut asennettu savupeltejä ja liitoskohdat olivat vääränlaiset. Onneksi Uunisepiltä tuli nopeasti ratkaisu ongelmaan. Myyjä laittoi tilaukseen uudet liitoskappaleet ja savupellit (ne asennettiin suoraan liitosputkeen). Tästä aiheutui tietenkin ylimääräisiä kustannuksia ja takan asennus siirtyi seuraavalle viikolla. Kustannukset vähensin hormin asennuslaskusta, jota en ollut vielä silloin maksanut.

Alakerran takka oli helppo asennettava, sen asennukseen meni kaksi päivää, yksi muuraamiseen ja yksi pinnoitukseen. 

Yläkerran takkaleivinuuni olikin sitten haastavampi tapaus. Aluksi asentajilla oli väärät ohjeet, josta seurasi asennuksen siirtyminen seuraavalle päivälle. Takka oli sen verran monimutkainen kasattava että avuksi tarvittiin Uuniseppien takkamestaria. Sitten kun ohjeet olivat selvillä ja asennuksessa päästiin vauhtiin niin toisella kaverilla meni selkä elementtejä nostellessa (80 kg / elementti) ja tästä syystä asennukseen tuli lähes viikon tauko. Pinnoitus toi vielä omat haasteensa, takka on korkea ja laatat painavia joten pinnoitus jouduttiin tekemään kolmessa vaiheessa ja aina välissä takan piti antaa kuivua.

Tänään toinen takkamuurareista kävi asentamassa takkaleivinuunin luukut paikoilleen. Sen jälkeen toinen kaveri tuli hakemaan tarvikkeet seuraavalle työmaalle. Takkojen asennus alkoi to 23.1. ja se saatiin päätökseen 3.3. He asentavat yleensä noin kahdeksan takkaa kuukaudessa ja nyt näihin kahteen meni aikaa puolitoista kuukautta. Kaverit sanoivat että heille ei jäänyt katetta tästä keikasta mikä on hyvin valitettavaa.  

Takat ovat hyvännäköisiä ja niissä kummassakin voisi jo polttaa puita. Pitää kuitenkin vielä odottaa että vastaava mestari käy tarkastamassa hormin. 

Yläkerran Alppi takkaleivinuuni ruokailutilaan päin.
Leivinuuni on sivulla. Kuvassa näkyvät pallot ovat luultavasti ilmassa leijuvaa pölyä.
Takka olohuoneeseen päin.
Alakerran Tonava takka.

4 kommenttia:

 1. "Leivinuuni on sivulla. Kuvassa näkyvät pallot ovat luultavasti ilmassa leijuvaa pölyä."
  Pölyä kait, mutta se pöly voi olla myös kamerassa joko linssillä tai jossain. Itselläni on nimittäin ihan sama efekti, ja sen saa pois jos ei käytä salamaa, vaan käyttää pitkää valotusaikaa (kamera hämärä-asennossa jos on sellaiset esivalinnat), ja sitten vaan vakaata kättä tai kameran tuenta johonkin, niin hyvä tulee... Eli pölypallot katoavat kuvasta. Päivällä tai auringonvalossa ne eivät kiusaa, hämärässä kuvatessa kylläkin. Ihme juttu - joku valokuvauksesta enempi ymmärtävä voi varmaan tarkentaa mistä on kyse?

  VastaaPoista
 2. Hei! Pohdimme saman takkaleivinuunin hankintaa kuin teillä on. Ilmeisesti joissain takkaleivinuuneissa on ongelmana, että leivinuunista saattaa tulla savua huoneeseen kun takkaa polttaa, onko teidän takassa ollut tätä ongelmaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, meillä on tullut muutaman kerran leivinuunista savua sisälle kun poltetaan takkaa. Meille suositeltiin että lämmittäisi aluksi vähän leivinuunia ja vasta sen jälkeen takkaa.

   Suurempi ongelma on se että savun hajua tulee takasta vaikka siellä ei tulta olisikaan (johtuu koneellisesta ilmastoinnista joka vetää kyllä ne kuuluisat tuhkatkin pesästä). Luukkujen tiivisteitäkin on kertaalleen korjailtu mutta se ei ole auttanut.

   Jos Alppi takkaa haluaa käyttää varaavana, niin ei kannata ottaa molemminpuolisilla luukuilla varustettuna. Meilläkin leivinuunia poltettaessa varaa enemmän lämpöä kuin takkaa poltettaessa. Eipä se kyllä oikeasti mitään lämpöä varaa, seuraavana aamuna takka on vielä lämmin mutta illalla se on jo taas kylmä.

   Poista
 3. Mites alppi-leivinuunin leivinuunin lämpötila talkkaa poltettaessa? Kauan takka pysyy lämpimänä muutaman pesällisen jälkeen?

  VastaaPoista