sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Arkkitehtitapaaminen numero 3

Käytiin pari viikkoa sitten arkkitehdin luona ja tehtiin pieniä viilauksia pohjakuviin. Näiden muutosten jälkeen oli tarkoitus laittaa rakennuslupahakemus sisään. 

Olen jo aikaisemminkin maininnut että arkkitehti piirtää ihan selvästi meille kivitaloa koska kaikki mitat on tehty 600 mm harkoille. Meille selvisi että puu- ja harkkotaloille käytetään yleisesti 300 mm (3M) mitoitusta. Betonivaluharkoille käytetään tarkempaa 200 mm (2M) mitoitusta. 

Arkkitehti oli jo aikaisemmin puhunut betonivaluharkon puolesta koska siinä käytetään sekä vaaka- että pystyraudoitusta, näinollen kellariin ei tarvitse rakentaa poikittaisia kantavia seiniä. Kevytsoraharkkoja käytettäessä poikittaiset kantavat seinät jouduttaisiin rakentamaan.

Yläkerran muutokset
 • kuistia pienennettiin ja vieras wc:tä suurennettiin niin että saatiin makuuhuoneesta kylpyhuoneeseen menevä ovi pienemmäksi
 • terassin ovi siirrettiin portaiden kohdalle ja terassille lisättiin ulkotakka oven ja ikkunoiden väliin
 • portaat levennettiin 1000 mm levyisiksi
 • takan ja keittiön välinen seinä poistettiin
 • pienemmän makuuhuoneen ikkunan alareuna nostettiin 900 mm korkeudelle
Yläkerta
Alakerran muutokset
 • varaston sisäovi siirrettiin askarteluhuoneeseen
 • aulan ovi askarteluhuoneeseen siirrettiin lähemmäksi seinää
 • molempiin makuuhuoneisiin laitettiin koko seinän levyiset kaapistot
 • portaiden alaosan tasanne poistettiin
 • makuuhuoneiden ikkunoiden alareunat nostettiin 900 mm korkeudelle

Alakerta (kellari)

Alakerran toisessa makuuhuoneessa on ikkunapinta-alaa 3000 mm. Luultavasti ikkunoita tullaan vielä pienentämään.

3 kommenttia:

 1. Kivasti muotoutuu kohti lopullista suunnitelmaa. Sellainen kysymys heräsi, että onko saunaan tulossa mitään pientä ikkunaa tai tuuletusräppänää tai vastaavaa? Muistan lapsuuden kodistani kuinka sauna oli ns. suljettu tila eikä esim. Kesällä voinut saunomisen jälkeen tuulettaa lämpöjä pois. Oli tuskaista nukkua kun huone oli saunan yläpuolella.

  Laitoin muuten tarjouspyynnön suunnittelusta myös teidän arkkitehdille. Vaikuttaisi suunnittelevan kivan näköistä tönöä ja sain eräältä kollegaltani myös suosituksen hänen palveluksistaan. Katsotaan tuleeko vastausta vai onko kiireitä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alunperin tilasuunnittelmassa oli vaatimuksena ikkuna sekä saunaan että pukuhuoneeseen. Rinneratkaisussa jouduimme tekemään kompromisseja jo heti suunnittelun alkuvaiheessa. Meidän toisessa vaihtoehdossa saunasta oli ikkuna ulos, siinä sauna ja pukuhuone olivat toisinpäin. Päädyimme kuitenkin ratkaisuun jossa pukuhuone on ulko-oven vieressä.

   En usko että yläkerran makuuhuoneen kuumeneminen on ongelma. Huonekorkeus tulee olemaan 2900 mm (3200 mm ontelolaattojen kanssa). Tulemme ottamaan tämän huomioon LVI suunnitelmissa. Jos kosteisiin tiloihin asennetetaan kosteusanturit, niin ilmanvaihtoa voidaan tehostaa automaattisesti saunomispäivinä (ja muulloinkin suihkuja käytettäessä). Vanhassa asunnossa piti aina muistaa käsin kääntää ilmanvaihtoa suuremmalle.

   Meidän arkkitehdillä tuntuu olleen kiireinen alkuvuosi, mikä on tietenkin ymmärrettävää koska kaikki haluavat saada lupahakemukset sisään ennen kevään ruuhkia. Mutta eiköhän hän ehdi antamaan teille tarjouksen. Mielenkiintoista sitten nähdä minkälainen teidän pohjaratkaisunne tulee olemaan verrattuna alkuperäisiin suunnitelmiin. Meillä esimerkiksi sisäänkäynnin sijoittaminen yläkertaan söi heti käytettävissä olevaa tilaa keittiöltä ja olohuoneelta. Kompromisseja joutui tekemään verrattuna tilasuunnitelmiin.

   Poista
 2. Hyvä juttu. Pääasia että ko. lämpeneminen tulee jotenkin huomioitua.

  Kyllä ainakin arkkitehdillä kuulemma kiinnostusta olisi ja nyt sumplitaan jos löytyisi lähiaikoina jokin sopiva päivä tapaamiselle. Varmasti joudumme tilasuunnitelman ja omien toiveiden suhteen vielä kompromisseja löytämään. Jos ei muuten niin voi olla että budjetti tulee sanelemaan joitain niistä. Mutta sitähän se on. Siksi pitääkin tehdä "must have" ja "nice to have" listat.

  VastaaPoista