lauantai 20. huhtikuuta 2013

Maalämpöä taloon

Tontillamme ei ollut mahdollisuutta liittyä kaukolämpöön, joten alusta alkaen oli selvää että meille tulee maalämpöpumppu ja vesikiertoinen lattialämmitys. Alunperin olin sitä mieltä että meille tulee täystehopumppu mutta LVI-suunnittelijan perustelut osatehopumpusta saivat minut muuttamaan mieltä. Pyysin tarjousta riittävän monelta toimittajalta että molemmat vaihtoehdot olisivat tarjouksissa mukana.
Laitoin kaksi viikkoa sitten tarjouspyynnön maalämpöjärjestelmän kokonaistoimituksesta kuudelle maalämpötoimittajalle; Lämpödiileri (Nibe + LK), Lämpökeisarit (Nibe + Nereus), Lämpöykkönen (Viesmann + Enerline), Lämpöässä (oma), Senera (IVT) ja Tom Allen (Danfoss + Danfoss). Näistä tiesin etukäteen sen että Lämpöässä ja Senera tarjoavat täystehoisia pumppuja.

Pyysin tarjousta maalämpöpumpun asennuksesta, lattialämmityksestä (asuinrakennus + talousrakennus) ja viilennyksestä seinäkonvektorilla toteutettuna. Pyysin tarjouksessa erittelemään viilennyksen ja talousrakennuksen lattialämmityksen osuudet erikseen, jotta pystyisin tekemään päätöksen että otammeko ne mukaan maalämpöpakettiin.

Tarjouspyynnöt laitoin toimittajien verkkosivujen kautta (paitsi Seneralle, jonne lähetin sen suoraan Etelä-Suomen yhteyshenkilölle). Osalle toimittajista pystyi liittämään kuvia mukaan, osalle ei. Niillekin joille kuvia pystyi lähettämään, kuvien määrä oli rajoitettu.

Lämpökeisareista otettiin yhteyttä sähköpostilla heti maanantaina (heille ei voinut lähettää kuvia) ja pyydettiin tarkennuksia ja kuvia. Heiltä tuli tarjous seuraavana päivänä. Tällä viikolla heiltä soitettiin perään ja kyseltiin tarjouksesta, he olisivat halunneet että menen käymään heidän toimistollaan. Tarjous oli hieman epätarkka mutta toiseksi edullisin.

Tom Allenista otettiin yhteyttä puhelimitse tiistaina (heillekään ei voinut lähettää kuvia) ja kysyttiin tarkennuksia ja pyydettiin kuvat. Heidän tarjouksensa tuli kahden päivän päästä. Myös Tom Allenista soitettiin tämän viikon perjantaina tarjouksen perään. Tarjous oli erittäin selkeä mutta toiseksi kallein.

Lämpödiilerille lähetin uuden tarjouspyynnön viikon päästä (tämän viikon maanantaina) ja heiltä tuli soitto heti samana päivänä (luultavasti nettisivujen kautta laitettu tarjouspyyntö näkyy kaikille ja kukaan ei ota sitä käsittelyyn). Syy miksi lähetin uuden tarjouspyynnön oli se että tämä toimittaja oli meidän LVI-suunnittelijan ykkösvaihtoehto, joten päätin antaa heille uuden mahdollisuuden. Lämpödiilerin edustajan kanssa sovittiin tapaaminen tämän viikon torstaiksi. Torstain tapaamisessa häneltä tuli hyviä perusteluita osatehopumpun puolesta (ja perusteluiden lisäksi myös laskelmia). Tämän lisäksi häneltä tuli hyvä idea vaihtaa seinämallinen puhallinkonvektori integroituun malliin jossa asuintilaan näkyy ainoastaan säleikkö. Tarjous oli erittäin selkeä ja edullisin.

Lämpöässille lähettämäni tarjouspyyntö ohjautui K-Rauta 75:een (on ihan tuossa meidän lähellä). Lämpöässiltä tuli sähköpostiin kysely palvelun onnistumisesta jo ennen tarjouksen saamista (eipä ollut paljon vastaamista kun ei ollut tarjoustakaan tullut). Tarjous K-Rauta 75:sta tuli lopulta tämän viikon perjantaina. Kallein tarjous josta puuttui puhallin konvektorin osuus kokonaan.

Lämpöykkösiltä ja Seneralta en saanut tarjouksia ollenkaan.


Valitsin meille maalämpötoimittajaksi Lämpödiilerin, syitä valintaan oli mm.
- LVI-suunnittelijan (Risto Ojala) suositus
- raksakimppa Uusimaa käyttäjien kokemukset
- tarjouksen selkeys
- edustajan asiantuntemus ja palvelualttius ja oma-aloitteisuus (yhteydenotto Ojalan Ristoon ennen tapaamista)
- hinta EDIT 21.4: Lisätty energialaskelma

4 kommenttia:

 1. Voisitko avata niitä perusteluita osatehopumpun osalta kun itse olen tähän asti vahvasti miettinyt täysitehoa. Jos on hyviä perusteita niin täytyy muuttaa näkemystäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisäsin tähän postaukseen vielä energialaskelman, josta näkyy lisäenergian tarve (se riippuu tietenkin siitä kuinka kylmää on mutta etelässä esim. yli kahdenkymmen pakkasasteen päiviä ei kovin montaa vuodessa ole).

   Perusteluina osatehopumpun puolesta oli seuraavia asioita:
   - edullisempi hankintahinnaltaan
   - säästöä tulee kaivon syvyydessä
   - tehokkaampi käyttö (täysteho pumppu kuluttaa enemmän kompressoria)
   - käyttää vähemmän sähköä energian tuottamiseen   Poista
 2. Hyviä vinkkejä ja havainnollistava kirjoitus maalämpöön liittyen.

  VastaaPoista
 3. Kiitos postauksesta. Me olemme maalämpöä miettineet, mutta täytyisi vielä selvittää kunnolla, soveltuuko maalämpöenergia meidän tontille ollenkaan. Kyllähän se säästöä toisi! https://avanti-suomi.fi/tuotteet/maalamponesteet/

  VastaaPoista