sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Talotoimittaja valittu

Olen lähettänyt peräti kaksi tarjouspyyntöä talotoimittajille, toisen Lammi-Kivitalolle ja toisen Planiatalolle (yläkerta puutalopaketti ja kellari harkoista). Tarjoukset oli pyydetty kummaltakin niin että toimitus sisältää talon vesikattovalmiiksi rakennettuna. Alustavat tarjoukset kummaltakin toimittajalta olin saanut jo aikaisemmin.


Keskiviikkona kävin Helsingin Mellunmäessä tapaamassa Planiatalon edustajaa. Alkuperäinen tarjous yläkerran osalta oli 59900 euroa ja se tarkentui keskiviikkona 79900 euroon (lisänä edelliseen mm. autokatos ja ulkoverhous). Tämän lisäksi siihen tuli vielä ME-perustusten tarjous kellarin toteutuksesta 79500 euroa eli yhteensä 159400 euroa. Plania tarjoaa Pihlan ikkunoita ja ulko-ovia talopakettiin, ikkunoita ei ollut eritelty tarjouksessa. Ikkunat ovat normaali-ikkunoita ja niiden U-arvo on 1,0. Yläkerran ikkunat ovat valmiina elementeissä mutta alakerran ikkunat eivät eikä niiden asennuksen hintaa ollut tiedossa.

Perjantaina kävin Vantaan Varistossa tapaamassa Lammi-Kivitalon edustajaa. Heidän alkuperäinen tarjouksensa oli materiaalien osalta 90500 euroa. Materiaalitarjous tarkentui perjantaina 84900 euroon. Tämän lisäksi tulee vielä runkopystytysurakka 75500 euroa eli yhteensä 160400 euroa. Syynä materiaalitarjouksen pienentymiseen oli se että päätin vaihtaa Ruukin Classic katon erikseen tilattavaan konesaumakattoon. Tämän lisäksi muutin autokatoksen kivirakenteisesta takaisin puuverhoilluksi (kuten arkkitehti oli sen alunperin suunnitellutkin). Lammi-Kivitalot tarjoaa Kaskipuun ulko-ovet ja ikkunat pystyy valitsemaan joko Domukselta (meidän tarjouksessa) tai Fenestralta. Tarjouksessa oli mukana Domuksen selkeästi eritelty liite kaikista ikkunoista ja ovista (KHH, OH, Aula). Ikkunat ovat passiivi-ikkunoita ja niiden U-arvo on 0,84. Ikkunoiden asennus maksaa 3000 euroa.

Talopakettien hinnat ovat paperilla hämmästyttävän lähellä toisiaan. Toisaalta kun mukaan lasketaan Lammi-Kivitalon tarvitsemat betoni, raudoitusteräkset ja nosturikulut ym. niin heidän tarjouksensa pomppaa varmaan yli 200000 euroon. Planian tarjous on niin epätarkka että siitä ei oikein voi päätellä mitä vielä tarvitaan tuon hinnan päälle että ollaan samalla viivalla Lammin kanssa. Yritin laskea samanlaiset toteutukset kummallekin ja sain tulokseksi että Lammi-Kivitalo on noin 10 prosenttia kalliimpi kuin Planiatalo. Kellari tehdään kivirakenteisena oli kyseessä puutalo tai kivitalo, joten siltä osin Planiatalon toteutuksen ero Lammiin ei ole kovin suuri.

Tässä vielä kummankin talopaketin plussat ja miinukset.

Planiatalo
+ edullisempi yläkerran osalta
+ yläkerran ulkoverhous sisältyy tarjoukseen
+ sähköputkitukset ja rasiat valmiina ulkoseinissä
+ nopeampi pystytys
+ autokatos sisältyy tarjoukseen 
- yläkerran väliseinät pelkästään materiaalitoimituksena
- yläkerran kylpyhuoneen väliseinät kipsilevyillä (kaksinkertainen) 
- osa materiaaleista toimitetaan irrallaan esim. tuulensuojalevyt
- takkahormi ei sisälly tarjoukseen
- sisäportaat eivät sisälly tarjoukseen
- alakerran kevyet väliseinät eivät sisälly tarjoukseen edes materiaalitoimituksena
- ikkunaluettelo puuttuu (normaali-ikkuna U-arvo 1,0)

Lammi-Kivitalo
+ tarjous on täydellisempi ja selkeämpi kuin Planian
+ kaikki tarjoukseen sisältyvät materiaalit tulevat asennettuina
+ sekä ylä- että alakerran väliseinät asennettuina sisältyvät tarjoukseen
+ kosteiden tilojen väliseinät kivirakenteiset
+ takkahormi asennuksineen sisältyy tarjoukseen
+ sisäportaat asennuksineen sisältyvät tarjoukseen
+ ikkunat eritelty selkeästi omassa liitteessään (passiivi-ikkunat U-arvo 0,84)
- hinta
- hidas pystytys
- autokatoksen seinien puutavara ei sisälly tarjoukseen
- betoni, harjateräkset, nosturikulut eivät sisälly tarjoukseen 
- ulkoseinien rappauskustannukset

Päädyin Lammi-Kivitaloon mm. seuraavista syistä:
- muoviton
- hiljainen
- hitaammat lämpötilan vaihtelut (kesällä viileä, talvella lämmin)
- paloturvallisuus
- kellarin toteutus (maanpaineseiniin ei tarvita erillisiä poikittaistukia)
- seinärakenne (helpompi/lujempi kiinnittää esim. yläkaapit kuin kevytsoraharkkoon)Taloomme tulee siis konesaumakatto. Sain Lammi-Kivitalon kautta tarjouksen kahdelta konesaumakattojen toimittajalta (Etelä-Suomen Peltipojat Oy ja Vantaan Peltisepät Oy). Tarjoukset pitivät sisällään sekä talon että talousrakennuksen katot. Jälkimmäiseltä toimittajalta puuttui sadevesikourut ja niiden asennus, ne kun lisäsi tarjoukseen, niin tarjoukset olivat hyvin lähellä toisiaan. Pyysin vielä kolmannen tarjouksen nykyisen asuntomme alakerrassa asuvalta mieheltä. Hänellä on veljensä kanssa konesaumakattoja tekevä yritys. Saan heiltä tarjouksen ensi viikolla ja sen jälkeen valitsen kattotoimittajan.

4 kommenttia:

 1. Hyvä valinta. Muoviton sana ehkä pistää kyllä vähän silmään.... Onhan lammissa muovia koko seinäntäydeltä loppupeleissä ja millainenkos katto teille on tulossa? Normaaleilla ristikoilla yleensä on myös höyrynsulkumuovi. Suosittelisin vielä miettimään ontelolaattayläpohjaa niin olisi kivestä koko talo. Äänieristys paranee tuoltakin osalta huomattavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katon perinteinen höyrynsulkumuovi vaihdetaan höyrynsulkukankaaseen. Mietin jo aikaisemmin yläpohjan toteuttamista ontelolaatoista mutta se vaatisi yhden kantavan vaakaseinän. Yläkerran wc ja kuistin vaatehuone ovat jo niin pieniä että niitä ei voida kaventaa yhtään. Me siirsimme jo sen pakollisen "inva" wc:n vaatiman tilan kylpyhuoneesta toiseen wc:hen koska se olisi vaatinut 9x21 ovea makuuhuoneeseen. En halunnut että kylpyhuoneen ovet ovat erilevyisiä. Makuuhuoneista ei myöskään voi napsasta ontelolaatan tarvitsemaa tilaa koska silloin pienemmästä makuuhuoneesta tulee vielä pienempi.

   Poista
 2. Mekin pohdimme kivitalon ja kellarin + puuyläkerran välillä. Totesimme ihan saman, että mitään suurta säästöä ei olisi tullut puutalopaketista yläkerrassa ja päädyimme kivitaloon. Kun kellari pitää kuitenkin tejhdä kivestä, niin miksei sitten yläkertaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arkkitehtimme sanoi saman asian heti alusta alkaen eli moni rinnetalon rakentaja (hänen asiakkaistaan) päätyy lopulta kivitaloon. Tekin lopulta pääsitte muuttamaan kaikkien vaikeuksien jälkeen, hyvä niin. Harmi etten ehtinyt käymään teidän taloesittelyssä.

   Poista