sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Puuta, kiveä vai MUUTA 3

Muuta. Yksi vaihtoehto on hirsitalo, ei mikään ristinurkilla varustettu huvilan näköinen vaan city-nurkilla varustettu moderni hirsitalo.

Hirsi pitää talon kosteusvaihtelut kunnossa sillä se sitoo itseensä ylimääräistä kosteutta ja luovuttaa sitä takaisin kun sisäilma kuivuu liikaa. Hirsitaloissa on vaan huomioitava hirren painuminen, olisi ikävää parin vuoden päästä huomata että ikkunat pullistuvat ja lähtevät kuin nappi paidasta. Toisaalta nykyisissä lamellihirsissä painuminen on vähäistä, noin 10 mm. Lamellien kiinnittämisessä käytetyn liiman pitäisi olla hengittävää...

Jos meille tulee hirsitalo, niin sen pitäisi ulospäin näyttää enemmän puutalolta kuin hirsitalolta. Siksi hirren korkeus eli nousu merkitsee paljon, mitä pienempi se on, sitä enemmän hirsitalo näyttää puutalota. Mitä korkeampi se on, sitä enemmän talo näyttää huvilalta tai mökiltä. Hirren paksuus pitäisi olla 20-30 cm ja sen korkeus saisi olla enintään 20-25 cm. Alla on tällä hetkellä vaihtoehtoina olevien toimittajien hirsimalleja.

Honkataloilta löytyy matalin hirren profiili ja siltä osin se muistuttaisi eniten puutaloa. Lisäksi heiltä löytyy vaakalamelli, jossa ei ainakaan pitäisi esintyä liimasta johtuvia ongelmia.


Honkatalojen pystylamelli
Honkatalojen vaakalamelli


Kuusamo hirsitaloilla hirren korkeus on vielä sopiva. Ensi viikonloppuna on Kirkkonummella heidän taloesittelynsä, tarkoitus olisi mennä katsomaan miltä uusi hirsitalo näyttää.
Kuusamon hirsitalojen rakenne


Finlamellilla hirren korkeus alkaa jo mennä liian suureksi.
Finlamellin kaksikerros rakenne

 Kontion hirren profiili on kaikkein korkein.

Kontion kaksikerros rakenne


Lopuksi vielä pari kuvaa miltä hirsitalo näyttää matalla hirsiprofiililla. Ulkopuolelta ei voi sanoa että onko kyseessä puutalo vai hirsitalo.

Tampereen asuntomessut 2012, Villa Harmony

Tampereen asuntomessut 2012, Villa Harmony, keittiön hirsiseinä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti