maanantai 24. kesäkuuta 2013

Ensimmäinen valu meni...

Runko nousi ensimmäiseen valukorkeuteen loppujen lopuksi tosi nopeasti. Ensimmäinen valu tehtiin viime viikon tiistaina ja minä satuin sopivasti tontille samaan aikaan. Valussa meni yllättävän kauan aikaa, yli kolme tuntia. Tänä aikana betonikin ehti loppua ja uuden auton saapumista odoteltiin yli puoli tuntia. Välillä satoi vettä oikein rankasti ja välillä pumppaus keskeytyi putken tukkeuduttua. Onneksi betoni oli tilattu pumpattuna sisältäen kaikki kustannukset, joten ylimääräisestä odotusajasta ei tule lisälaskua.

Putken tukkeutumisesta seurasi aina putken avaaminen ja tässä vaiheessa ylimääräinen betoni valutettiin talon ympärille minne sattui. Ja tietenkin sitä meni myös salaojaputkien päälle. Mutta isompi ongelma oli se että takaosan maanpaineseinän raudoitus laitettiin 400 mm välein vaikka se piti laittaa 200 mm välein. Onneksi rakennesuunnittelija ja urakoitsija keksivät ratkaisun, jolla virhe saadaan korjattua. Kallion ja talon väliin tarkoitettu sepeli tullaan korvaamaan Leca-soralla.

Toinen kivikuorma tuotiin tontille viime viikon torstaina. Kiviä nostettiin telineille valmiiksi niin paljon kuin niihin saatiin sopimaan. Tänään kellarin seinän nostaminen jatkui ja tarkoituksena olisi saada ontelolaatat asennettua ensi viikolla.

Ensimmäinen valukorkeus saavutettu. Talon sisällä näkyvät mustat kaistaleet ovat radon tiivistysprofiileja.

Tänään aloitettiin kellarin seinän nostaminen lopulliseen korkeuteen. Alakerran ikkuna-aukot alkavat jo muotoutua, ne ovat sitten 900 mm korkeudella lattiasta vaikka ne tässä vaiheessa vielä näyttävät olevan paljon korkeammalla. Kuvassa näkyy myös telineille nostettuja harkkopinoja.


3 kommenttia:

 1. Teräkset näyttävät tulevan vain noin 20cm yli harkon? Onko valu noin kolmen harkon syvyydessä? Jatkospituushan on jotain 70-80cm

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäinen valu ei mennyt ihan putkeen raudoituksen osalta. Kuten jo tekstissä mainitsinkin niin teräksiä laitettiin liian harvaan ja lisäksi nuo takaseinän teräkset jäivät liian lyhyiksi. Kyselin tähän ratkaisua moneltakin ammattilaiselta mutta kukaan heistä ei ehdottanut sitä että teräksiä olisi voinut laittaa lisää poraamalla reiät ja juottamalla ne kiinni harkkoihin. Nyt sinne on lisätty terästä mutta niitä ei ole juotettu kiinni alempiin harkkoihin.

   Pitäisi varmaan laittaa enemmän kuvia blogiin koska toiset Lammi talon rakentajat huomaavat puutteet ja kommentoivat niitä. Olisi varmaan tehokkaampaa valvontaa kuin virallisten tahojen valvomiset ja tarkastukset.

   Poista
 2. Mietin itsekin tuota mikä olisi järkevin ratkaisu tehdä valu tai miten sen "ammattilaiset" tekevät. Hieman hankala nostella seuraavat harkot paikoilleen kun teräkset tulee sen 70cm ylitse että jatkospituudet riittävät. Onteloiden kohdalla ei edes pysty jättämään vajaaksi valettuja harkkoja. Itselläkin rakennusvalvonta huomautti muutamasta puuttuvasta teräksestä ja muutamasta jossa jatkospituus ei riittänyt. Miten lie muut tehneet. Itsellä talon runko ensimmäisen kerroksen jälkeen näyttää lähinnä piikkisialta.

  VastaaPoista