lauantai 21. syyskuuta 2013

Puusavottaa

Keväällä tontilta kaadettiin yli kymmenen isoa puuta ja niitä on alettu näin syksyn tullen pilkkomaan haloiksi. Appiukko osti keväällä Stigan moottorisahan, jota on jo ehditty käyttää huollossakin. Sillä sahataan kolmen metrin mittaiset puupöllit sopivan kokoisiksi pölkyiksi. Kävin toissaviikolla ostamassa Fiskarsin X25 halkaisukirveen koska X17 oli vähän turhan pieni isojen pölkkyjen halkomiseen.

Meillä on pääasiallisesti ollut sellainen työnjako että appiukko on sahannut puut pölkyiksi, minä olen halkonut isot pölkyt kahtia ja Marita on jatkanut siitä eteenpäin halkojen tekemistä.  Pölkyt halkeavat keskimäärin 1-4 lyönnillä mutta joihinkin saa lyödä yli kymmenenkin kertaa ennen kuin ne halkeavat. Yhtä ylipitkäksi jäänyttä koivupölkkyä en saanut ollenkaan halkaistua, siihen tarvitaan kiilaa tai sitten se pitää sahata lyhyemmäksi. Fiskarsin isoin X27 halkaisukirves olisi ehkä paikallaan näiden isojen pölkkyjen halkaisemiseen.

Kaadetuista puista kertyy polttopuita useammaksi vuodeksi. Taaempi kolmen kuution pino koostuu pelkästään sahatuista oksista.
Isoimmat puut ovat ympärysmitaltaan 60-70 senttiä. Kaikista puista on vielä noin kaksi kolmasosaa sahaamatta vieressä näkyvässä kasassa.

4 kommenttia:

 1. Hei, onko teille tuttu sellainen halkaisukone? En oikein tiedä mikä sen nimi on. Meidän tontilta kaadettiin 25 mäntyä, joten käsipelillä ei oltais jaksettu halkoa. Siipä moottorisahalla pätkiks, ja sillä halkaisukoneella pienemmiks - sillä voi halkaista niin monta kertaa kuin haluaa. Kuntohan ei siinä juurikaan kasva, toisin kuin kirveen kanssa heiluessa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, Kuninkaanmäen omakotiyhdistys vuokraa sellaista klapikonetta mutta minä tykkään halkoa puut kirveellä. Se on vähän sama juttu kun marjojen poiminnan kanssa, minä poimin käsin ja meillä muut käyttävät poimuria. Muistuu samalla mieleen ensimmäinen työpaikka kun kävin sahaamassa ja halkomassa vanhuksille polttopuita. Se on ihan mukavaa ajavietettä kun yrittää saada pölkyn halkeamaan heti ensimmäisellä kerralla.

   Poista
  2. Hyvä, mua kun alkoi huolettaa kommenttini että jos ette olleet kuulleet klapikoneesta niin kierrän veistä haavassa... :-)

   Poista
 2. ..Ja pakko vielä mainita, että isäni, 75v. , tekee yhä maalla polttopuut käsin. Kirves heiluu tunteja päivässä. Eikä voi vähätellä papan panosta Hirvimäentien savotassakaan!
  Että eihän me alle 7kymppiset kehdata heittää kirvestä kaivoon.
  Ainakaan ihan vielä.
  On ihan mieletöntä hartia jumppaa muuten.
  T: Marita

  VastaaPoista