keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Meidän talo

Ensimmäiset kysymykset tontin saannin varmistuttua oli että mistä saisi tietoa rakentamiseen liittyvistä asioista.Tai kenellä tutulla, sukulaisella tai naapurilla olisi omakohtaisia kokemuksia rakentamisesta viime aikoina. Lähdin ensimmäiseksi hakemaan tietoa netistä ja törmäsin rakennusblogien maailmaan. Yhtäkkiä netti tuntui olevan pullollaan erilaisia kirjoituksia rakentamisesta. 

Yksi asia blogeissa kuitenkin kiinnitti huomiota, pariskunnat tuntuivat olevan harvinaisen yksimielisiä rakentamisesta ja kaikesta siihen liittyvästä. Meillä ollaan vielä näin alkuvaiheessa monessakin asiassa eri mieltä

Otetaan nyt esimerkiksi vaikka talon rakennustapa. Marita haluaa perinteisen näköisen puutalon kattolyhtyineen ja alas asti ulottuvine puuverhoiluineen. Minä taas pidän modernin näköisestä talosta, mieluiten kivitalo yksinkertaisella harjakattomallilla. Tai jos meille tulee puutalo, niin kellarikerrokseen ei saisi tulla puuverhoilua.

Entäs sitten sisäänkäynti. Marita haluaa että pääsisäänkäynti tulee portaiden kautta yläkertaan. Hän ei halua että vieraat tulevat sisään kellariin (minun mielestä alakertaan). Minä taas olen sitä mieltä että pääsisäänkäynti pitää olla mahdollisimman lähellä autopaikkaa eli alakerrassa. Ihminen on luonteeltaan laiska ja mukavuudenhaluinen, joten pääsisäänkäynniksi muodostuu loppujen lopuksi kuitenkin lähin mahdollinen ovi.

Keittiö. Marita haluaa ison erillisen keittiön, perusteluina on että ruuankäryt eivät leviä ympäri taloa ja keittiön mahdollinen sotkuisuus ei näy olohuoneeseen. Minä taas olen avokeittiön kannalla. Keittiön pitäisi olla käytön kannalta hyvin toimiva ja siihen erillinen ruokailutila. 

Kodinhoitohuone. Marita haluaa sen yläkertaan keittiön viereen, jolloin sukkulointi keittiön ja kodinhoitohuoneen välillä on helppoa.  Minä olisin halunnut sen alakertaan, yläkerran kylpyhuoneeseen olisi voinut laittaa pyykkikuilun jonka kautta likavaatteet olisi saanut helposti kodinhoitohuoneeseen. Mutta hyväksyn kyllä siirron yläkertaan koska siellä se on lähempänä makuuhuoneita, ei tarvitse kanniskella puhtaita pyykkejä alhaalta ylös. 

Ja vielä sisustus. WC:n istuin seinä vai lattiamalli. Parketti vai laminaatti. Keittiön kaapistot kiiltovalkeat vai mattavalkeat, ilman vetimiä vai vetimillä jne.

Mutta ollaan me jostain samaa mieltäkin. Meille ei tule pulpettikattoa, ei lattiasta kattoon yltäviä ikkunoita, ei käsienpesumaljaa WC:hen eikä kivituhkaa pihalle.

Tältä pohjalta sitten lähdetään tapaamaan arkkitehtiä tänään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti