torstai 20. syyskuuta 2012

Pääsuunnittelija, arkkitehti, vastaava työnjohtaja...

Minulla ei ollut paljoakaan tietoa tämän päivän rakentamiseen liittyvistä vaatimuksista ennen tämän projektin alkua. Mutta pikkuhiljaa homma alkoi aukeamaan, tarvitaan muutama pakollinen henkilö ennen kuin pääsee liikkeelle.

Ensinnäkin tarvitaan pääsuunnittelija, ilman sitä ei tipu rakennuslupaa. Vantaan kaupunki hyväksyy pääsuunnittelijan, joten ihan kuka tahansa ei kelpaa siihen. Lisäksi tarvitaan vastaava työnjohtaja, joka valvoo rakennusaikana työn tekemistä ja hyvien rakennustapojen noudattamista.

Aluksi luulin että pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja pitää olla eri henkilö. K-raudan talomyyjän kanssa keskusteltuamme selvisi että voidaan myös käyttää yhtä ja samaa henkilöä molemmissa rooleissa. Tämän jälkeen alkoi pohtiminen mikä neljästä eri vaihtoehdosta olisi meille sopiva.

Ensimmäinen vaihtoehto olisi käyttää eri henkilöä kaikkiin kolmeen rooliin. Tämä on hyvin teoreettinen vaihtoehto, en edes tiedä käytetäänkö tällaista.

Toinen vaihtoehto on käyttää pätevää rakennusmestaria kaikkiin kolmeen vaiheeseen eli hän tekisi myös talon luonnoskuvat. Tätä vaihtoehtoa pohdin pitkään mutta pidän ongelmallisena sitä että yksi ja sama henkilö on kaikissa rooleissa, itse on vaikea havaita omia tekemiään virheitä. Loppujen lopuksi hylkäsin tämän vaihtoehdon.

Kolmas vaihtoehto on ottaa rakennusmestari pääsuunnittelijaksi ja vastaavaksi työnjohtajaksi mutta käyttää arkkitehtiä talon suunnitteluun. 

Neljäs vaihtoehto on käyttää arkkitehtiä pääsuunnittelijana ja talon suunnitteluun. Vastaavaksi työnjohtajaksi otetaan sitten kokenut ja hyvä rakennusmestari. Tähän vaihtoehtoon olen nyt päätynyt.

Nyt pitäisi sitten enää löytää hyvät ja luotettavat tekijät näihin rooleihin.

1 kommentti:

  1. Siitä se alkaa. Vähän myöhässä tulee tämä vinkki, mutta pääsuunnittelijan ja arkkitehdin tänäpäivänä löytää helpoiten Kodinplazan kautta :)

    VastaaPoista