tiistai 12. maaliskuuta 2013

Keittiösuunnitelmia v2

Viime viikon perjantaina kävimme meidän sisustussuunnittelijan, Erja Taipale, luona Kulosaaressa. Hän oli tehnyt meille keittiösuunnitelman ja valaistussuunnitelman. Keittiösuunnitelmassa hän oli siirtänyt jääkaapin samalle seinälle vesipisteen ja lieden kanssa. Alkuperäisessä suunnitelmassa matka jääkaapilta vesipisteelle oli aika pitkä. Ikkunaseinällä oli pelkästään epäsuoraa valoa alaspäin ja ylöspäin antavat valot molemmin puolin ikkunaa eli ei seinäkaappeja. Pakastinkaappi oli muutettu kahdeksi tason alle sijoitettavaksi pakastimeksi. 

Marita olisi halunnut keittiöön yhden korkean kaapin (jota ei ollut kyllä keittiösuunnittelijankaan tekemässä suunnitelmassa). Erja lupasi tehdä uuden version keittiösuunnitelmasta. Eilen aamulla pyysin Erjaa tekemään vielä Maritan haluaman vitriinikaapillisen mallin keittiöstä, hetken päästä sähköpostiin tuli muutama erilainen versio keittiöstä. 

Ensimmäisessä versiossa ikkunaseinällä on apteekkarin kaappi ja korkea pakastin. Yksi korkea pakastin on edullisempi kuin kaksi matalaa ja myös tilavuudeltaan suurempi. Muuten tämä on aika samanlainen kuin se yksi versio jota keittiösuunnittelijan kanssa kokeiltiin. Siinä apteekkarin kaappi ja jääkaappi olivat toisin päin.


Korkea pakastin ja apteekkarin kaappi.

Yläkaappien ovet ovat kaikki samanlevyisiä eli 400 mm.

Allaskaappi on 800 mm, alkuperäisissä suunnitelmissa se oli 600 mm ja vieressä  jäteastiakaappi 400 mm.


Toisessa versiossa on korkea vitriinikaappi, tämä on minun suosikkivaihtoehto. Tässä vaihtoehdossa olisi kaksi tason alle sijoitettavaa pakastinta. Aikaisemmasta postauksesta "Keittiö mietintää" löytyy kuva keittiöstä ja siitä miltä vitriini näyttää oikeassa ympäristössä (kuvassa on vitriinit molemmin puolin ikkunaa).

Keittiöpöydän yläpuolelle on tulossa kolme valaisinta (valaistussuunnitelmasta tulee postaus myöhemmin). Keittiön pöytä on kahdeksalle hengelle.

Korkea vitriinikaappi, kuva vääristää koska se on oikeasti paremman näköinen (toivottavasti).

Vitriinin alaosassa on vetolaatikot, joten pöytätilaan vitriinin eteen ei voi sijoittaa mitään.

Kolmannessa vaihtoehdossa vitriinikaapit ovat yläkaappeina, tämä on Maritan suosikki vaihtoehto. Myös tässä vaihtoehdossa on kaksi matalaa pakastinta.

Vitriinikaapin alle jää mukavasti tilaa sijoittaa vaikka mitä tavaraa. 

Vitriinikaapin alle voisi sijoittaa vaikka radion.
Vitriinikaapin alle voisi sijoittaa radion ja iPadin...Jääkaapin sijoittaminen astianpesukoneen viereen syö myös kaappitilaa siltä seinältä. Sen seurauksena pitää sanoa hyvästit LeMans -kulmakaapille, se vaihtuu tällaiseen mekanismiin.Lisäksi hyvästit sanotaan erilliselle 400 mm jäteastiakaapille vesipisteen vieressä. Käytännössä myös laskutila vesipisteen ja astianpesukoneen välissä menetetään. Pienemmän keittiöaltaan päälle voidaan tarvittaessa laittaa levy, jolloin siihen saadaan laskutilaa.

7 kommenttia:

 1. Hei, ilmeisesti haluatte astiapesukoneen ylemmäs kuin tason alle? Vaihtamalla tuohon uunin ja sijoittamalla astiapesukone jonnekin tason alle, saisitte astiapesukoneen viereen tilaa mihin laskea astioita. Ainakaan puhtaita astioita ei ole kiva laittaa altaaseen. Mutta itse sanoisin, että vuoden uutta keittiötä käyttäneenä eniten kaipaan laskutilaa jääkaapin läheltä. Ainakin meillä ostoksia monesti on niin paljon, että ne pitää lastata jonnekin kasseista ennen jääkaappiin siirtämistä, muuten koko jääkaappi lämpenee kasseja tyhjentäessä.
  Tuo ajatuksenne allaskaapin vieressä olevasta roskiskaapista on hyvä, koska on usein ikävä esim. kuoria juureksi, kun samalla pitäisi käyttää sekä allasta että roskista ja se ei meinaa onnistua kun roskis on allaskaapissa. Mutta kompromisseja keittiön suunnittelu aina on ja laskutilaa ei ole koskaan tarpeeksi vaikka tekisi mitä, eli kunhan kaappeja ja laatikoita on suht paljon, kuten teidän suunnitelmissa on, niin eiköhän kaikki toimi ihan hyvin lopulta. En muista oletko kirjoittanut konevalinnoistanne, mutta jos uuniin on mahdollista saada ns. pyrolyysitoiminne, niin valitkaa se. On ihan huippu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, puoliso haluaa että astianpesukone nostetaan korkeammalle. Minä olin sen kannalla että uuni olisi ollut korkeammalla (piirrätin keittiösuunnittelijalla jo ensimmäisen versionkin siitä). Keittiön pöytä tulee varmaankin olemaan kauppakassien paikka, niin se oli vanhassa asunnossakin.

   Jos tuon lieden ja vesipisteen välisen 80 cm laatikoston muuttaa 60 cm laatikostoksi, niin silloin vesipisteen vasemmalle puolelle saa 40 cm kaapin roska-astioille. Vesipisteelle jäisi 60 cm kaappi, joka riittää ihan hyvin. Minun kaveri, joka tekee paljon ruokaa, on sitä mieltä että lieden vieressä pitäisi ehdottomasti olla tuollainen 80 cm laatikosto.

   En ole vielä ehtinyt kirjoittamaan kodinkoneista, mutta pyrolyysiuuni on kyllä tarkoitus ottaa. Mielen koneet, joihin kävin helmikuussa tutustumassa Vantaan Porttipuistossa, maksavat niin Miele-ttömästi että ihan hirvittää.

   Poista
 2. Allas on todella hankalassa paikassa; huono käyttää kun ei molemmilla puolilla ole laskutilaa. Lisäksi se vie ainoan laskutilan jääkaapin läheltä. Siirtäkää allas ennemmin vaikka ikkunan alle. Jääkaappi ja pakastin täysin eri puolilla keittiötä voi myös käytännössä olla hankala. samoin pöytä keskellä keittiötä, puuhastellessa sitä joutuu koko ajan väistelemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edellisessä vastauksessa kerroinkin jo miten tuohon vesipisteen viereen saadaan sitä laskutilaa, tosin vain 40 cm. Allas olisi ollut jo ensimmäisistä piirustuksista alkaen ikkunan alla, jos minä saisin päättää. Taitaa kuitenkin olla niin että keittiö on edelleen naisten valtakuntaa joten...

   Ensimmäisessä keittiösuunnitelmassa jääkaappi ja pakastin olivat vierekkäin ikkunaseinällä, jolloin jääkaapin vieressä olisi ollut myös laskutilaa. Siinä kuitenkin vesipiste ja jääkaappi olivat kaukana toisistaan, siinä oli ongelmana tuo sama keittiön pöydän kiertäminen.

   Poista
 3. Hei! Kiitos kun jaoitte suunnitelmia täällä blogissanne, niihin on kiva (ja hyödyllistäkin) tutustua, kun itsellä on sama urakka meneillään! Suunnittelin itse ensimmäisen talomme keittiön, kuten teen tämän toisenkin kohdalla. Ensimmäisestä talostamme L-keittiön parhaat vinkit: ylösnostettu astianpesukone, jätesangot ylemmässä laatikossa (erityisesti biojäte!), suuret vetolaatikot, massiivipuinen työtaso ja Blanco Axis -allas, jossa sai lasikannen alle likaiset astiat piiloon. Mikä ei toiminut: yläkaapit kippiovella jäivät aika lailla käyttämättä (oli raskas ja huono mekanismi), liian vähän laskutilaa. Keittiö on aika lailla makukysymys monessakin mielessä, myös logistiikan ja toimintojen kannalta, joten tsemppiä urakkaanne! t. Teea
  http://hemmahosoja.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein kaikki nuo sinun parhaat vinkit on tulossa meille. Tasosta kylläkin tulee mitä luultavimmin kivitaso. Ja kippiovia meille ei tule missään nimessä, niissähän on oltava vetonarut tms. että ne saa alas sieltä korkeuksista. Siltikään lapset eivät yltäisi niitä käyttämään. Me kokeillaan vielä sellaista suunnitelmaa jossa 800 mm allaskaappi muutetaan 300 mm roskiskaapiksi ja viereen 500 mm allaskaappi. Siihen mahtuu esim. Blancon Zerox 450 allas, joka on riittävän tilava.

   Kävin vilkaisemassa teidän päivitettyjä keittiön kuvia. Kiinnitin huomiota ettei teilläkään ole laskutilaa vesipisteen toisella puolella. Mutta 400 mm roskiskaappi näyttäisi vesipisteen vieressä olevan, sellainen meillekin oli alunperin tarkoitus saada, nyt sekin sitten kapenee 300 mm:iin.

   Poista
  2. Hei! Nykyisessä keittiösuunnitelmassamme allaskaapista tulee 80 cm leveä, ja parempi puoliskoni haluaa sinne alalaatikkoon sellaisen "jätesysteemin", jossa jätesangot on upotettu kehykseen: näin roskia yms. ei mene sankojen väliin. Itse haluaisin yhä biojätteen siihen ylemmälle tasolle, siksi allaskaapin vieressä se 40 cm jätelaatikosto... Käytännössä sen sitten näkee mitä siinä 40cm laatikostossa säilytetään. Allas tulee ihan tason päähän, koska apk sijaitsee korkealla kaappiseinällä, näin lyhenee lika-astioiden siirtelymatka pesukoneeseen. Teillä myös näyttäisi toimivan hyvin logistiikka altaasta astianpesukoneeseen!

   Poista