sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Naapurien kuuleminen

Nyt on naapurien kuuleminen tehty tai ainakin kuvat näytetty ja rakentamisen aloittamisesta ilmoitettu.

Arkkitehtimme laittoi meille toissa viikolla korjatut piirustukset (autokatos pienennetty) ja ilmoitti että niillä kuvilla voisi naapurien kuulemisen tehdä. Viikko sitten sunnuntaina, Ellin ratsastuksen jälkeen, lähdimme koko perheen voimin hakemaan naapureilta suostumusta lupakuville. Meillä on neljä naapuria joille rakennusprojektista pitää ilmoittaa.

Hirvimäentielle tultaessa näimme paljon autoja pysäköitynä tien viereen.  Naapureilla no 1 näytti olevan jotkut juhlat, joten jätimme sen suosiolla väliin. Naapureilla no 2 meille avasi oven puolipukeissa ollut mies, joka sanoi että hän on yksin kotona ja on kylvettämässä pientä lasta. Hän kysyi sopisiko meille joku toinen kerta esitellä asiamme, ei auttanut muuta kuin suostua. Naapureilla no 3 sentään oltiin paikalla ja saimme sieltä allekirjoitetun paperin. He olivat juuri saaneet oman talonsa valmiiksi ja muuttaneet siihen vasta edellisellä viikolla. He lupasivat antaa sähkömiehen, maalarin ja laatoittajan yhteystiedot, jos meillä ei vielä olisi ketään valittuna näihin hommiin. 

Perjantaina arkkitehdiltä tuli sähköpostiviesti, jossa hän sanoi käyvänsä ensi tiistaina rakennusvalvonnassa ja jättävänsä silloin rakennuslupahakemuksen. Sitä varten tarvittaisiin meiltä valtakirja sekä selvitys naapureille ilmoittamisesta. Nyt meille tuli sitten kiire kun viikolla ei ollut ehditty käymään jäljelle jääneiden kolmen naapurin luona.

Eilen puolenpäivän aikaan ajoimme uudestaan Hirvimäentielle mutta tulokset olivat yhtä laihat kuin edellisenä viikonloppunakin. Naapureilla no 1 tuli nainen autolla pihaan samaan aikaan kuin me. Mies oli kuulemma töissä ja tulisi vasta myöhään illalla. Jätimme piirustukset heille katsottavaksi ja pyysimme ilmoittamaan sitten kun paperi olisi valmis haettavaksi. Naapureilla no 2 oli tällä kertaa kumpikin paikalla mutta heille oli juuri tulossa vieraita eivätkä he ehtisi heti perehtymään papereihin. Joten jätimme heillekin paperit ja pyysimme ilmoittamaan koska voisimme hakea ne. Sen paremmin ei käynyt naapureilla no 4. Talosta kuului lasten ääniä mutta yläkerran ovikellon soittoon ei kukaan reagoinut. Menimme alakertaan ja soitimme siellä ovikelloa. Tällä kertaa ovi avattiin ja taas sama juttu eli mies oli töissä. Taas jätimme paperit ja pyysimme ilmoittamaan koska saisimme hakea ne.

Ensimmäinen ilmoitus tuli melkein heti kun olimme lähteneet. Naapureilla no 2 oli sunnuntaina mies lähdössä työmatkalle Kiinaan, joten paperit voisi hakea heti kun ehditään. Jätin Maritan Hakunilan Shellille ja kävin hakemassa paperit. Nyt meillä oli puolet naapurien ilmoituksista kasassa, kaikki neljä kuitenkin tarvittaisiin rakennuslupaa varten.

Kahdeksan jälkeen illalla sain puhelinsoiton että paperit olisivat nyt allekirjoitettu ja ne voisi käydä hakemassa. Mies oli kuulemma lähtenyt takaisin töihin ja huomenna molemmat olisivat koko päivän poissa. Joten ei muuta kuin autoon ja alkavan lumipyryn sekaan. Jostain syystä olin olettanut että puhelu tuli naapureilta no 1 ja ajoin sinne. Pihassa seisoi epäluuloisen näköinen mies saunapuita käsissään. Sanoin että niitä papereita tulin hakemaan kun kerran soitettiin. Mies sanoi että hän on tullut vasta töistä eikä ole ehtinyt vielä näkemään niitä. Minä olin väärässä osoitteessa. Anteeksi pyydellen poistuin siitä naapureille no 4. Mitähän se mieskin mahtoi ajatella, hänen piti olla töissä ja vieras mies tulossa muka jotain papereita hakemaan. Toivottavasti heille ei tullut mitään perheriitaa.

He soittivat perään että voisin tulla hakemaan paperit saman tien ettei tarvitsisi seuraavana päivänä turhaan ajella sielläpäin. Hain paperit naapureilta no 4 ja ajoin takaisin naapureille no 1. Kävin pikaisesti sisällä heidän talossaan ja keskustelimme hieman meidän rakennushankkeesta ja sain lopulta allekirjoitetun paperin sieltäkin. Nyt kaikki neljä naapuria oli kuultu, eikä kenelläkään ollut mitään huomauttamista meidän suunnitelmiin. Skannasin valtakirjan ja ilmoituslomakkeen pdf-tiedostoiksi ja lähetin ne arkkitehdille rakennuslupahakemusta varten. Yksittäiset lomakkeet pitää skannata töistä kun appiukon skanneri jakoi ne koko ajan kahdeksi tiedostoksi. Lähetän varmuuden vuoksi nekin arkkitehdille vaikka niitä ei tarvitsekaan liittää rakennuslupahakemukseen.

4 kommenttia:

 1. Itse luulin aikoinaan, että minulla olisi Vantaan kaupungin lisäksi 2 naapuria, ja ajattelin hoitaa myös oman naapurien kuulemiseni ensin itse. Vähän samanlaista oli eteneminen meillä mitä teilläkin, esim. toiselle naapurille laitoin sähköpostilla skannattuna kaikki allekirjoitettavaksi, ja sovittiin että hän palauttaa ne samalla tavalla takaisin. Ei koskaan palauttanut.

  Sitten arkkitehti pyysi kaupungilta listan niistä naapureista joilta, pitää olla kuuleminen ja suostumukset. Listalla oli 9 eri nimeä ja osoitetta. Nostin omat hanskat pystyyn ja meillä oma arkkitehtimme kävi hakemassa kaikilta suostumukset. Ne oli perikuntia yms. kaukaisia tahoja, ja kuulemiset kait hoidettiin kirjallisena menettelynä postitse.

  Onneksi ei ollut yhtään taloyhtiötä naapureina. Jos on taloyhtiö naapurina, silloin asia käsitellään hallituksen kokouksesssa, jonka koolle saaminen kestää useita viikkoja, ja jos on riitaisa taloyhtiö, tuskin saadaan päätössä ekassa kokouksessa, vaan asia jätetään pöydälle lisäselvityksiä odottamaan. Rakentaja sitten odottaa, sillä ei kait naapureiden suostumukselle mitään lakisääteistä takarajaa ole? Siis tyyliin, että jos ei vastaa siihen-ja-siihen mennessä, niin tulkitaan että hiljaisuus on myöntymisen merkki.

  Tämmöistä se rakentaminen on...;)

  VastaaPoista
 2. Käsittääkseni meilläkin olisi riittänyt se että olisimme joko postittaneet ilmoitukset (näinhän kaupunki tekee jos asia jätetään kaupungin hoidettavaksi) tai käyneet pudottamassa ne postilaatikkoihin. Ilmoituksen jättämisen jälkeen naapureilla on 7 vrk aikaa huomauttaa jos jotain huomauttamista on. Tämän lisäksihän on rakennusluvan myöntämisen jälkeen vielä 14 vrk aikaa valittaa.

  Me ajattelimme käyttää tilaisuutta hyväksi ja samalla käydä esittäytymässä tuleville naapureille. Ja varmuuden vuoksi pyytää allekirjoitettu paperi jokaiselta.

  VastaaPoista
 3. Meillä kävi sitten hyvä tuuri, koska kaikki naapurit olivat kerrasta kotona ja laittoivat nimensä paperiin. Aikaa meni yhteensä ehkä tunnin verran, 5 naapuria joista yksi paritalo. Onneksi tätä taloa jossa itse asun, melkein naapurissa siis, ei tarvinnut informoida. On nimittäin ensimmäinen ja viimeinen taloyhtiö jossa minä toimin, perkele..

  Jos kaikki menee lakien ja asetusten mukaisesti, naapureille tulee vain ilmoittaa. Ei niiltä lupia kysellä. Naapurin allekirjoitus vain nopeuttaa asiaa, kuten tulikin jo ilmi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole mitään poikkeamia kaavamääräyksistä joten pelkkä ilmoitus olisi riittänyt. Ajattelin kuitenkin ottaa varman päälle ja pyytää allekirjoitukset kaikilta. Eihän sitä koskaan tiedä minkälaisia yllätyksiä kaupungilla on vielä takataskussaan.

   Poista