keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Louhinta alkoi

Viime viikon keskiviikkona tapasin uuden louhijan tontilla ja hän arvioi louhittavan määrän olevan 300 kuutiota. Pikaisella ammattitaidottomalla arvioinnilla ja laskemisella olin eri mieltä kallion määrästä. Omasta mielestäni louhittavaa kalliota oli hieman yli 200 kuutiota. Sovimme että tapaamme perjantaina tontilla ja laskemme louhittavan kallion määrän.

Perjantaina tavattiin tontilla kallion määrän arvioinnin merkeistä. Louhijalla oli käytettävissä tasolaser ja mittaus tapahtui aika isoina 2 x 2 metrin alueina. Laskennan lopputuloksena oli 270 kuutiota louhittavaa. Edelleen liikaa minun mielestä.

Maanantaina tavattiin kolmannen kerran ja tehtiin urakkasopimus louhinnasta. Tässä vaiheessa vielä pudotettiin jonkun verran louhittavaa määrää. Urakkasopimukseen louhinnan kokonaishinnaksi kirjattiin 9486 euroa. Eilen tontille oli jo tuotu suojamatot ja porauskalusto.

Tänä aamuna aloitettiin kallion poraus ja louhinta. Ikävä kyllä en ehtinyt näkemään ainuttakaan räjäytystä koska jouduin lähtemään töihin. Kaksi naapuria aiheutti hieman viivästystä louhinnan aloittamiselle. Toiseen taloon oli tarkoitus viedä tärinämittari mutta se ei riittänyt vaan sinne piti tehdä myös katselmus (omistaja vaati). Toinen naapureista on n. 140 metrin päässä louhittavasta alueesta mutta myös hän vaati katselmuksen tekemistä. Katselmus toki tehtiin myös tien toisella puolella oleville taloille, nämä olivat oikeasti katselmoitavan alueen sisäpuolella.

Ensimmäiset reiät on porattu


Ensimmäisten paukkujen tuloksia

Louheesta joudutaan tekemään tietä että louhijat pääsevät lopulta poraamaan ja räjäyttämään myös viiden metrin korkeudella olevaa kalliota.

Louhetta oli tullut aika paljon mutta kalliota ei ollut lähtenyt vielä nimeksikään

6 kommenttia:

 1. Itselläkin näytti aluksi että eihän tuo kovin kummoinen kukkula ole mikä pitää räjäyttää taivaantuuliin... No lopputulos oli yli 700 kiintokuutiota eli pitkälle toistasataa kuorma-autollista poisvietävää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Louhintasuunnitelmassa arvioitiin että tulee 750 kuutiota louhetta. Osa louheesta käytetään pihan pengertämiseen ja kivimuurien tekoon. Loput viedään pois, joten taitaa tulla kuormia suunnilleen saman verran kuin teillä.

   Louhiminen on hidasta koska koko ajan pitää tehdä tietä porauskalustolle että pääsevät poraamaan korkeimman kallion. Eiliseen mennessä olivat saaneet louhittua melkein koko kallion, maanantaina pitäisi saada loputkin louhittua.

   Poista
 2. Heips! Löysin tänne ja jään seurailemaan. Hurjaa hommaa tuo louhinta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa louhinta näytti helpolta kun vierestä katsoi. Eilen jäätiin perheen kanssa katsomaan kuinka se räjäytys oikein tapahtuu. Perheen naiset eivät olisi halunneet jäädä niin lähelle räjäytystä mutta poika halusi ehdottomasti katsoa. No ei siitä paljoa näkynyt suojamattojen alta, varoituspillin ääni oli kovempi kuin itse pamaus.

   Meillä oli myös syksyllä ensimmäisenä vaihtoehtona Jettatalo hyvän talomyyjän ja talotehtaan joustavuuden vuoksi. Päädyimme kuitenkin lopulta kivitaloon.

   Poista
 3. Kiintokuutio räjäytettynynä on noin 2.5 irtokuutiota. Eli 700m3 on noin 1700 irtokuutiota eli noin 150 kuorma-autollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla meni kiinto- ja irtokuutiot sekaisin. Meillä on louhittavaa jonkin verran vähemmän kuin se 300 kuutiota jonka perusteella louhintasuunnittelma oli tehty. Lopullinen louheen määrä on jossain 600-700 irtokuution välillä.

   Poista